Икономическа политика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Не бива да се бърка с политическа икономия.

Икономическа политика се отнася до политиката и действията на правителствата в икономическото поле. Това включва системите за определяне на лихвите, държавния бюджет, трудовия пазар, държавната собственост и много области на държавна интервенция в икономиката.

Икономическата политика е определяна от една страна от съответните политики на партиите и се осъществява на суверенно държавно ниво, но от друга страна много често наднационални международни институции като МВФ и СБ осъществяват доброволно посредством съгласието на правителствата на отделни страни интервенция на финансово ниво посредством предоставяни от тези фондове държавни заеми.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic policy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.