Икономически интервенционализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономически интервенционализъм, също държавен интервенционализъм в икономиката, е действие, предприето от правителство в страна с пазарна икономика или пазарно-ориентирана смесена икономика извън основните регулации за измама или влизане в сила на договори, като усилие да се повлияе на собствената икономика.

Икономическата интервенция може да цели голям обсег от политически и икономически цели, като съдействие на икономическия растеж, увеличаване на работните места, повишаване на заплатите, повишаване или понижаване на цените, съдействие за социално равенство, управление на паричното снабдяване и лихвените проценти, увеличаване на печалбите или справяне със сривове на пазара.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic interventionism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.