Икономически агент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Икономически субект)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Агент или актьор в икономиката е действащо лице, което взема решения в модел. Обикновено всеки агент решава оптимизации или проблеми за избор, които може да са добре или недобре дефинирани. Терминът агент може да бъде разглеждан като играч в теория на игрите.

В агентно-базираната компютърна икономика концепцията за агент е по-обширно интерпретирана като всеки индивид, в социален или биологически аспект, взаимодействащ с други агенти в определен контекст на динамична много-агентна икономическа система.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Agent (economics)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.