Математически модел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Математическият модел използва математически език, за да опише физична система. Математически модели са използвани не само в естествените науки и инженерните дисциплини (като физика, биология, наука за земята, метеорология и инженерна наука), но също и в социалните науки (като икономика, психология, социология и политология); физици, инженери, изследователи по компютърни науки и икономисти използват математически модели най-обширно. Процесът на развитие на математически модел има терминологичното наименование математическо моделиране (също моделиране).

Ейкоф (1974) дефинира математическия модел като „представяне на основните аспекти на съществуваща система (или система, която трябва да се изгради), което представя знанието за системата във форма, която може да бъде използвана” [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Eykhoff, Pieter, System Identification: Parameter and State Estimation, Wiley & Sons, (1974)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mathematical model“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.