Имам Реза джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Храм на Имам Реза
حرم امام رضا
RezaShrine.jpg
Местоположение в Mashhad County
Вид на храма джамия
Страна Flag of Iran.svg Иран
Населено място Машхад
Вероизповедание ислям
Изграждане 818 г.
Храм на Имам Реза в Общомедия

Храмът на Имам Реза (на персийски: حرم امام رضا‎) е свещен храм, който се намира в Машхад, Иран. Машхад буквално означава „място, на което е погребан мъченик“.

Имам Реза е осмият имам на дванайсетте шиити. Това е най-голямата джамия в света по размери и втората по големина, като капацитет.

В комплекса се включват също джамията Гохаршад, музей, библиотека, четири семинарии, гробище, Университетът за ислямски науки Разави, дневна за поклонници, огромни молитвени зали и други сгради. Този комплекс е център на туризма в Иран и е описван като „сърцето на шиитски Иран“, като всяка година милиони поклонници посещават храма.

Храмът покрива площ от 267,079 кв. м., а градините, които го заобикалят – 331,578 кв. м. Или общо 598,657 кв. м. През хилядолетията е бил опустошен и реконструиран няколко пъти.

Самата гробница е разположена под златен купол, с елементи от 12 век. Плоската част на пиедесталът е украсен с мозайка, над който стените и повърхността на купола са облицовани със стъкла през 19 век. Шах Тахмасп I позлатява купола на гробницата, който преди е бил украсен с мозайка. Златото на купола е изгубено от Озбекски нападатели и впоследствие възстановено от шах Абас I Велики.

Около гробницата на Имам Реза са разположени и гробниците на Дар ал-Сияда и Дар ал-Хуфаз, и двете поръчани от Гохаршад.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]