Направо към съдържанието

Имам Реза джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Храм на Имам Реза
حرم امام رضا
Карта Местоположение
Вид на храмаджамия
Страна Иран
Населено мястоМашхад
Религияислям
Изграждане818 г.
Храм на Имам Реза в Общомедия

Храмът на Имам Реза (на персийски: حرم امام رضا) е свещен храм, който се намира в Машхад, Иран. Машхад буквално означава „място, на което е погребан мъченик“.

Имам Реза е осмият имам на дванайсетте шиити. Това е най-голямата джамия в света по размери и втората по големина, като капацитет.

В комплекса се включват също джамията Гохаршад, музей, библиотека, четири семинарии, гробище, Университетът за ислямски науки Разави, дневна за поклонници, огромни молитвени зали и други сгради. Този комплекс е център на туризма в Иран и е описван като „сърцето на шиитски Иран“, като всяка година милиони поклонници посещават храма.

Храмът покрива площ от 267,079 кв. м., а градините, които го заобикалят – 331,578 кв. м. Или общо 598,657 кв. м. През хилядолетията е бил опустошен и реконструиран няколко пъти.

Самата гробница е разположена под златен купол, с елементи от 12 век. Плоската част на пиедесталът е украсен с мозайка, над който стените и повърхността на купола са облицовани със стъкла през 19 век. Шах Тахмасп I позлатява купола на гробницата, който преди е бил украсен с мозайка. Златото на купола е откраднато и отнесено от узбеките, по време на войните през средновековието и впоследствие възстановено от шах Абас I Велики.

Около гробницата на Имам Реза са разположени и гробниците на Дар ал-Сияда и Дар ал-Хуфаз, и двете поръчани от управителите на джамията Гохаршад.