Иноватор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Иноватор или новатор (от английски: innovator, от innovate – правя нововъведение, иновация) в общ смисъл е някой (или понякога може да става дума за организация), който за първи път предлага за прилагане някакво решение, което е много по-добро от възприетите преди това решения. Това много често отваря нови пространства и дава възможност за използването на нови подходи и като резултат постига иновация.

История[редактиране | редактиране на кода]

Иноваторите или още пионерите най-често правят своите нововъведения в конкретна област, напр. „Г-н Иванов е иноватор в учителската професия...“, за първи път употребата в английски е записана в текст през 1780. [1]

Някои иноватори включват:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) "pioneer" Онлайн етимологичен речник на английския език
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Innovator“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.