Институт за специална техника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Институт за специална техника
Информация

Научно-приложен институт към Министерството на вътрешните работи на Република България, съществувал от 1967 до 2014 година.[1]

Пръв ръководител на института е Кольо Коларов, по-късно генерал-майор, зам.-министър на вътрешните работи.

Доклад в една от секциите на Научно-практична конференция.
Посещение на президент Г. Първанов на щанда на ИСТ на изложба на Интер Експо Център през 2008 година.

В института са създадени и изработени голям брой технически средства за нуждите на разузнавателните и контраразузнавателните служби на министерството. Всяка година в деня на Празника на института - 15 май, тук се провежда Научно-практична конференция, на която доклади се изнасят от специалисти от всички институти и служби на МВР. Докладите след това се публикуват в секретен Сборник научни трудове.

Със свои изделия, подходящи за гражданско приложение, институтът е участвал в изложби на ТНТМ и Интер Експо Център.

Измежду сътрудниците на института има много хабилитирани специалисти и доктори на науката.

До 1989 година директори на Института в различни периоди са полк. ст.н с. инж.Георги Христов и полк. ст.н.с. инж. Димитър Цветков.

След 1989 година директори са:

полк. ст.н.с. инж. Петър Бойчев, д.т.н. - 1990-1999;

полк. ст.н.с. инж. Илия Йорданов - 2000-2009;

комисар инж. Кирил Иванов - 2009-2014.

Преди 1990 година Институтът беше едно от най-секретните звена на МВР, тъй като в него се концентрираше информация за методите на работа и техническите възможности на разузнавателните и контраразузнавателните служби на министерството. По тази причина сведения за него не са постъпвали в средствата за масова информация.

След този период се създадоха възможности за осъществяване на контакти със сродни учереждения от западните страни, главно с Франция и Израел, но срещите с техни представители също не са били афиширани.

До 1973 година институтът се помещава в две от сградите на Американския колеж в София, а след това - в новопостроените за целта сгради в двора на колежа. Те разполагат с удобни лаборатории и мощна производствена база.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]