Интермодален контейнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
40-футов контейнер

Контейнерът е стандартизиран (ISO 668, ISO 1491) стоманен голямообемен съд за многократна употреба с форма на кутия, предназначен за превоз на различни видове товари с автомобилен транспорт, железопътен транспорт и воден транспорт (най-вече морски). Транспортните контейнери се обработват със специално произведени за целта кранове, съхраняват се в специализирани контейнерни терминали и се превозват по море със специализирани контейнерни кораби.

Видове контейнери[редактиране | редактиране на кода]

  • универсални (наричани още морски) – контейнери за пакетни товари.
  • контейнери за насипни товари (серия 130) – конейнери за превоз на пясък и други инертни товари.
  • контейнери за превоз на флуиди – цистерни с обем от 20 до 50 m³.
  • еко контейнери – основно се използват за транспорт на отпадъци
  • жилищни контейнери – подвижни офиси, жилищни помещения, къщи, санитарни възли, будки и други.

Параметри на контейнерите[редактиране | редактиране на кода]

Размерите на стандартния 20-футов контейнер (по ISO 668) са: дължина 6058 mm, широчина 2438 mm, височина 2591 mm (20 фута, 8 фута, 8 фута и 6 инча). Стандартният 20-футов контейнер се среща със съкращението TEU (от английски - twenty-foot equivalent unit). TEU е стандартната мярка за вместимост на контейнерните кораби, както и за обем обработени товари на контейнерните терминали. Въпреки това най-често използваният контейнер е 40-футовият, още известен със съкращението FFE (от английски – forty-foot equivalent unit). Съществуват и високи (high cube) контейнери с височина 9 фута и 6 инча.

Стандартно се произвеждат 10-, 20-, 30-, 40- и 45-футови контейнери. Разработени са и 53-футови контейнери.

Пълната маса на контейнера също е стандартизирана – 24 000 kg за 20-футовите и 30 480 kg за 40-футовите.

Контейнерите трябва да издържат 9-етажно стафиране с пълна маса, или другояче казано, вертикално натоварване съответно от 192 000 kg и 243 840 kg.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Основният материал за изработване на контейнерите е стомана (обикновено високоустойчиви, т. нар. COR-TEN стомани). Построяването на стандартен контейнер се осъществява в няколко етапа: Първо, сглобява се така наречената суперструктура, която е основата на контейнера, направена от особено яки стоманени части. Ъглите се от лята стомана. За основа на пода се монтират надлъжни стоманени греди. Дъното на контейнера се състои от няколко слоя дървен материал, обработен с консерванти. Стените на контейнера са изработени от трапецовидно гофрирана листова стомана. След това се монтират покривът и вратите. Накрая контейнерът се покрива със защитно покритие (боядисва се) и получава индивидуален идентификационен номер. За контрол на качеството, няколко контейнера от всяка серия, избрани на случаен принцип, се проверяват от сертифицирана организация. Ако контейнерите отговарят на изискванията, серията получава т. нар. одобрение CSC (от International Convention for Safe Containers – Международна конвенция за безопасност на контейнерите), като на всеки контенер се закрепва табелка със знак за съответствие („CSC-Plate“).

Повечето контейнери днес се произвеждат в Китай. Цената например на универсалните контейнери се колебае (поради нестабилните цени на стоманата и курса на долара) между 1950 и 2300 $.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]