Йенидже (фабрика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Йенидце)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Йенидже.

Йенидже
Yenidze
Dresden Yenidze02.jpg
Saxony relief location map.jpg
51.059° с. ш. 13.7269° и. д.
Разположение в провинция Саскония
Местоположение Flag of Germany.svg Дрезден, Германия
Изграждане 2 г. (1907 – 1909)
Височина 62 m
Йенидже в Общомедия

Йенидже (на немски: Yenidze) е бивша тютюнева фабрика и една от архитектурните забележителности на Дрезден. Сградата е построена през 1909 г. и по външен вид прилича на джамия. Производството на тютюневи изделия продължава тук до 1953 г. и в момента там се намират различни офис помещения, дискотека и ресторант.

История на строителството[редактиране | редактиране на кода]

Идеята на строителството е на предприемача Хуго Цитц, като наименованието идва от село Йенидже в Беломорска Тракия, откъдето той внася тютюн за своето производство. Избраната форма от една страна помага за рекламата на изделията, произвеждани тук, а от друга позволява в центъра на града да бъде построена сграда, която има чисто промишлено предназначение. Под формата на минаре се изгражда комин, използван за аспирация.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Архитектът Герман-Мартин Хамицш проектира сградата, като използва най-модерните за времето си технологии. Това е първото здание в Германия, построено с използването на носещи железобетонни конструкции. Общата височина е 60 м. като от тях 20 метра е изработен от цветно стъкло купол с диаметър 17 метра.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]