Йълдъз (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Йълдъз (на турски: Yıldız, буквално „звезда“) е квартал в район Бешикташ в Истанбул, Турция. Кварталът включва някои от добре познатите исторически места в Истанбул, като парка Йълдъз и двореца Йълдъз, вторият по големина дворец в Истанбул. Йълдъз има население от около 6000 души.

Гледка от Йълдъз, джамия и часовникова кула

История[редактиране | редактиране на кода]

Eртуурул Teкке джамия
Тюрбе на шейх Зафир ефенди

Районът на Йълдъз е бил иглолистна гора през византийско време. Започвайки от управлението на Сюлейман Великолепни, османските султани го превръщат в свои ловни полета. През следващите векове той остава като горичка зад крайморските дворци. Кварталът започва да процъфтява след построяването на двореца през 19 век. Взема името си от първия павилион, Yıldız Kasrı, поръчан от Селим III в началото на 19 век.

Районът е бил административен център на Османската империя през последните 30 години, по време на ерата на Абдул Хамид II.

Места за разглеждане[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от градините на двореца, някои стари павилиони и известните работилници за порцелан са отворени за обществеността в сегашния парк Йълдъз. Добре познатият Şale Köşkü или Chalet Pavilion е достъпен през парка.

Днес значителна част от района на квартала е заета от стария дворцов комплекс, който съдържа основните сгради на двореца, парка Йълдъз, Йълдъз Хамидийе джамия и часовниковата кула Йълдъз, както и Техническия университет Йълдъз.

В допълнение към тях, тюрбето на Яхя Ефенди, ислямски комплекс от 16-ти век, привлича около милион местни посетители всяка година. Също така тюрбето на шейх Зафир Ефенди, което е проектирано от архитекта Раймондо Д'Аронко и построено през 1886 г., е един от добрите примери за стил арт нуво в Истанбул. Точно зад тюрбето стои Eртуурул Teкке джамия, която е построена през 1887 г. и е поръчана от османския султан Абдул Хамид II.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yıldız, Beşiktaş в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​