Направо към съдържанието

Комисия за регулиране на съобщенията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от КРС)
Комисия за регулиране на съобщенията
Информация
Бюджет18,6 млн. лева (2022)[1]

Комисията за регулиране на съобщенията (съкратено КРС) в Република България е специализиран независим държавен орган, който е натоварен с функцията да регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения и пощенските услуги.

Тя е националният регулатор на сектора на телекомуникациите от 2001 г. и е оправомощена да прилага законите, определящи развитието на електронните съобщения (Закон за електронните съобщения, Закон за електронния документ и електронния подпис, Закон за радиото и телевизията и др.) [2].

КРС играе определяща роля при формирането на пазарите на мобилна и фиксирана телефония, достъп до Интернет, разпространение на радио и телевизионни програми, както и на пощенските услуги.

История[редактиране | редактиране на кода]

Комитетът по пощи и далекосъобщения (КПД) е орган на Министерския съвет за провеждане на държавната политика и функциите по регулиране в областта на пощите и далекосъобщенията. Работи в периода 1992 – 1998 г., като заменя съществувалия дотогава Комитет по съобщения и информатика[3]

Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) работи от 1998 до 2001 г.[4], след което дейността по регулиране на съобщенията преминава към Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), която вече е държавна институция извън изпълнителната власт.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=170229
  2. Правна рамка // КРС. Архивиран от оригинала на 2013-08-31. Посетен на 18 януари 2008.
  3. Държавен Вестник Официален раздел, брой 39 от 12.V.1992 // ciela.net. Посетен на 9 юни 2021. (Грешка в записа: Неразпознат езиков код bg_bg)
  4. Държавен Вестник – Официален раздел, брой 119 от 14.X.1998 // ciela.net. Посетен на 9 юни 2021. (Грешка в записа: Неразпознат езиков код bg_bg)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]