Каменотрошачка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Каменотрошачка за руда

Каменотрошачка е машина проектирана за раздробяване на скални отломъци и или руда, следствие на което се получават по дребни материали -дребна скална маса, раздробена руда, трошен камък, каменно брашно и други.

Принципно каменотрошачките са големи машини (могат да бъдат и мобилни, превозвани от кариера на кариера с тежкотоварен автомобил), обособенни в специални помещения, много шумни и отделящи при производственият процес много прах. Помещенията са изолирани със специални шумозаглушаващи панели а машините са разположени върху гумени подложки (често самите подложки са с въздушна камера).

Принципа на работа е в два въртящи се срещуположно цилиндрични валове от метал (могат да бъдат гладки или назъбенисрещу която идва скалната маса. При навлизането на камъните между валовете, те се радробяват и преминават през „окото“ на валовете към следващи с по-малък просвет като продължават да раздробяват скалната маса на няколко етапа, при всеки от който обема на скалните късове става все по-малък и по-малък, до достигане на желаната големина.