Канлъджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Канлъджа (на турски: Kanlıca) е квартал от азиатската страна на пролива Босфор, в район Бейкоз на вилает Истанбул, Турция. Известен е с киселото мляко, поръсено с пудра захар, което се продава в местните кафенета, включително İsmailağa Kahvesi, където има малък музей, почитащ известни посетители от миналото.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Каналът Бюлбюл се влива в Босфора в залива Kанлъджа. Природният парк Mихрабат е разположен на юг от Kанлъджа, северно от канал Бюлбюл.

Джамията Искендер паша, поръчана от (военен съдия) Казаскер Гази Искендер паша и първоначално построена от Мимар Синан през 1559-60 г., се намира навътре от кея Канлъджа. Гробницата на Искендер паша е прикрепена към старата хижа на часовника. Джамията е възстановена, така че да не е оцеляла никаква следа от работата на Синан.

Гробището Kанлъджа е на хълма източно от местността с изглед към Босфора. Известни погребения на гробището включват журналиста Седат Симави, музикантите Баръш Манчо и Каяхан Ачар.

Кейът Kанлъджа обслужва градските фериботни линии (на турски: Şehir Hatları), свързващи го с Aрнавуткой, Бебек, Eмирган и Истинйе на европейския бряг и Aнадолухисаръ, Kандили и Ченгелкьой на азиатския бряг. Кейът Kанлъджа е отправна точка за годишното междуконтинентално плуване на Босфора, 6,5 km дълго плувно събитие в открити води през пролива, което завършва в Kуручешме от европейската страна на града.

Път, минаващ навътре от кея Kанлъджа, води до двореца Хедив (Hıdiv Kasrı).

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на османската епоха Kанлъджа е бил луксозен квартал, където богати хора са построили елегантни крайбрежни имения (на турски: Yalı). Той все още е дом на много исторически дървени крайбрежни имения.

Според османските оценки през 1882 г. Канлъджа има население от 9 891 души, състоящо се от 6 095 мюсюлмани, 3 043 гърци, 708 арменци, 41 католици и 4 латинци.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kanlıca в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​