Карл Мьобиус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Август Мьобиус
германски зоолог

Роден
Починал
26 април 1908 г. (83 г.)
Научна дейност
Област Зоология, екология
Карл Мьобиус в Общомедия

Карл Август Мьобиус на немски: Karl A.Möbius е немски зоолог, един от основоположниците на екологията, първи директор на Музея по естествознание (на немски: Museum für Naturkunde) в Берлин.

Младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Мьобиус е роден в Айленбург (Саксония). На 4 години постъпил в началото училище в Айленбург, а на 12 г. баща му го изпратил да се учи за преподавател. През 1844 Карл с отличие взел всички свои изпити и постъпил на работа като учител в Зезен. През 1849 Мьобиус започнал да изучава естествознание и философия в Берлинския университет "Хумболт". Завършвайки университета, Карл започва да преподава зоология, ботаника, минералогия, география, физика и химия в Хамбург.

Принос в развитието на екологията[редактиране | редактиране на кода]

През 1863 Мьобиус открива първия в Германия морски аквариум в Хамбург. През 1868 получава степента доктор на науките в Гал-Витенбергския университет. Става професор по зоология в университета в Кил и директор на Зоологическия музей. Основно място сред интересите на Мьобиус заемали морските животни и именно на тях бил посветен първия му научен труд (на немски: Die Fauna der Kieler Bucht, написан в съавторство в Хайнрих Адолф Мейер, и публикуван в 2 тома — съответно през 1865 и 1872). В тях са отразени и много проблеми на морската екология.