Карл Мьобиус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карл Август Мьобиус
Karl August Möbius
германски зоолог

Роден
Починал
Берлин, Германия
Погребан Берлин, Германия

Образование Хумболтов университет на Берлин
Научна дейност
Област Зоология, екология
Карл Август Мьобиус в Общомедия

Карл Август Мьобиус на немски: Karl A.Möbius е немски зоолог, един от основоположниците на екологията, първи директор на Музея по естествознание (на немски: Museum für Naturkunde) в Берлин.

Младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Мьобиус е роден в Айленбург (Саксония). На 4 години постъпил в началото училище в Айленбург, а на 12 г. баща му го изпратил да се учи за преподавател. През 1844 Карл с отличие взел всички свои изпити и постъпил на работа като учител в Зезен. През 1849 Мьобиус започнал да изучава естествознание и философия в Берлинския университет „Хумболт“. Завършвайки университета, Карл започва да преподава зоология, ботаника, минералогия, география, физика и химия в Хамбург.

Принос в развитието на екологията[редактиране | редактиране на кода]

През 1863 Мьобиус открива първия в Германия морски аквариум в Хамбург. През 1868 получава степента доктор на науките в Гал-Витенбергския университет. Става професор по зоология в университета в Кил и директор на Зоологическия музей. Основно място сред интересите на Мьобиус заемали морските животни и именно на тях бил посветен първия му научен труд (на немски: Die Fauna der Kieler Bucht, написан в съавторство в Хайнрих Адолф Мейер, и публикуван в 2 тома — съответно през 1865 и 1872). В тях са отразени и много проблеми на морската екология.