Катара (герой)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Катара е герой от анимационния телевизионен сериал на NickelodeonАватар: Повелителят на четирите стихии“ (англ. Avatar: The Last Airbender). В английската версия е озвучен с гласа на Мей Уитман.

14-годишната Катара е Повелител на водата от Южното водно племе, разположено на Южния полюс, която заедно с по-големия си брат Сока откриват Енг – отдавна изчезналият Аватар, и го придружават в пътуването му с цел победа над Огнената нация и мир за воюващите народи.

Създаване и концепция[редактиране | редактиране на кода]

Според неизлъчения пилотен епизод, включен в пълното DVD-издание на първата „книга“ (Avatar: The Last Airbender Complete Book 1 Collection DVD), Катара първоначално е била кръстена Кия, но името ѝ било променено непосредствено преди създаването на сериала. В епизода „Град на стени и тайни”, Катара и Тоф, използват фалшиви имена, за да влязат на празненство, организирано в Земното царство. Името ѝ е Куа Мей (Kuā Měi), което означава „Очарователна красавица”.

Историята[редактиране | редактиране на кода]

Катара е отгледана до момент, в който се явява като майка в семейството ѝ, във Водното племе. Когато Катара е била 8-годишна, майка ѝ е била убита по време на нападение, извършено от Огнената нация. Въпреки че интересите ѝ са свързани с овладяване на уменията ѝ като Повелител на водата, тя се занимава със задълженията да готви и чисти, докато брат ѝ Сока тренира, за да стане воин. Когато Катара е 12-годишна, баща ѝ Хакода заедно с другите мъже от племето поемат на път към Земното царство, за да участват във войната срещу Огнената нация. Катара остава сама заедно с брат си и баба си Кана (Грен Грен), да се грижи за племето. Събитията в сериала „Аватар: Повелителят на четирите стихии“, започват две години след това, по време на риболов с копия, когато Катара и Сока откриват Енг в айсберг. Катара го освобождава и разбира, че Енг е Аватар. С общата цел за овладяване на Водата, Катара заедно с брат си придружават Енг в пътешествието му към Северното водно племе, с цел да открият учител, който да ги обучи. Още с пристигането им, учителят Паку отказва да я приеме като ученик, защото е момиче. Но след като Катара доказва способностите си в битка срещу него, тя бива приета.

Вторият сезон започва с напускането на Катара на Северния полюс, и получаване като дар вода от свещения оазис. Катара продължава пътешествието си заедно с Енг към Земното царство, от където трябва да овладее изкуството на Земята. По време на престоя си в крепостта на Земното царство, генерал Фонг поставя живота на Катара в опасност, в опит да накара Енг да достигне състоянието на Аватар. Докато са в Ба-Синг-Сей, Енг бива смъртоносно ранен, но Катара успява да спаси живота му.

В началото на трети сезон групата, която трябва да организира атаката, бива нападната от кораб на Огнената нация, която разкрива фалшивата им самоличност, а Катара успява да помогне в бягството им. По време на пребиваването си в селището, владяно от Огнената нация; Катара се дегизира като тяхното речно божество, Изрисуваната Дама, с цел да помогне на селото. След тези събития, Катара се среща с една стара жена в гората. Тя се оказва един от последните учители от Южното водно племе на име Хама. Тя била пленена и хвърлена в затвор от Огнената нация. Хама се опитва да обучи Катара на древните бойни техники на Южното водно племе.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Личността на Катара е изразена във всеотдайността ѝ към семейството, приятелите и дълга. Със смъртта на майка ѝ, когато е била малка, Катара приема майчината роля в семейството. В резултат от това Катара развива своята грижовност и отговорност, с които се отнася към тези около нея. Като един от последните повелители на водата от Южното водно племе, съкровената мечта на Катара, е да стане учител повелител на водата и да се бори за спасяването на племето си. Страстна и напълно отдадена на мечтата си, тя започва да изучава техники още преди да е получила основно обучение. Дори и със своите ограничени познания, Катара е винаги яростно отдадена и решена да даде своя принос за спазяването на света. Тази решителност на Катара е продиктувана от силно вроденото ѝ чувство за справедливост, което я кара да се впуска през глава в опасностите, за да помогне на приятелите си. Но с това силно чувство за справедливост, Катара може да бъде ревнива и крайно идеалистична с вярата си в контрола и в това, че е винаги права, като се изправя дори и срещу логиката. Характерът на Катара се изразява и като много избухлив. В моментите, когато става наистина гневна, нейните изблици на гняв са придружени с неволно използване на енергия, способна да разруши дори и огромен айсберг.