Категория беседа:Драми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

Отдавна ме човърка да отворя тази беседа и може би моментът настъпи, тъй като категорията продължава и продължава да се разраства, а е погрешно именувана. Жанрът в България е популярен като драма и съответно категорията може да стане драми. Драматични филми има леко по-различен отенък. Драматичен може да е и един трилър, и един исторически филм, и един екшън дори. Т.е. изпълнен с драматични моменти. Докато драма е коректното наименование на жанра и ако няма възражения, смятам да създам наново категорията.--Rebelheartous (беседа) 13:23, 5 декември 2012 (UTC)

Основното значение на „драма“ е литературният род, а чак след това жанрът. Освен това в тази категория (и подкатегориите ѝ) влизат единствено филми, което трябва да присъства в заглавието ѝ. За да не пишем на две места, при комедийните филми ми се струва още по ясно. В Категория:Комедии следва да влязат „Много шум за нищо“, „Укротяване на опърничавата“ и пр. --Методи Колев 11:05, 14 декември 2012 (UTC)
Значи време е да го решим този въпрос. Напълно съм съгласен, че значенията се припокриват. За целта може да използваме скобки. Ще стане малко дълго за изписване, но ще е правилно – категория:драми (жанр), К:комедии (жанр) и съответно К:драма (литературен род), К:комедии (литературен род). Моля за мнения.--Rebelheartous (беседа) 10:21, 23 октомври 2014 (UTC)