Категория беседа:Жив свят

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Категория беседа:Живот[редактиране на кода]

В живот трябва да са единствено царствата: животни, растения, гъби, едноклетъчни, бактерии, вируси. Могат да се прибавята редом с тях и надцарствата в които те всъщност са обединени еукариоти (с ядро) и прокариоти (без ядро). Аеробното и анаеробно дишане не е определяш систематиката фактор, трябва да е просто в статия към живот.

The Engineer 06:44, 13 дек 2004 (UTC)

Категория беседа:Жив свят[редактиране на кода]

Съгласен съм по принцип с тази категория, като корен на дървото на живота. Само мисля, че не трябва да се слагат други статии в нея: горе-долу всичко, що е за Категория:Биология, става и за тук и затова ще има само ненужна дупликация. "Класификация на организмите", "Анаероб" и т.н. са за Категория:Биология (а като се развие категорията, за съответните поддисциплини) и смятам да ги преместя. --Станислав 11:46, 29 яну 2005 (UTC)

Току що видях еквивалентната категория в de:: там хитро са я разделелили на "систематичен преглед" и "други категории". Последната включва нетаксономични групи като "алпийска флора", "паразити", "отровни гъби", и пр. Какво ще кажете за такова решение и при нас? --Станислав 13:29, 29 яну 2005 (UTC)

Още нещо: мисля, че тук трябва да се включат директно животни, гъби, археи, бактерии, растения. Категории еукариот, прокариоти не трябват. По-нисши таксони предлагам да не се включват тук, т.е. да си останат само тези 5 + организъм (и евентуално вирусите?). --Станислав 14:11, 29 яну 2005 (UTC)

Да, по-добре е без еукариоти и прокариоти. --Борислав 15:09, 29 яну 2005 (UTC)
Да по–добре стои. Вече ги включих царствата The Engineer 15:16, 29 яну 2005 (UTC)
А прокариоти и еукариоти къде ще го включим, може би е излишно, ине е систематично понятие доколкото знам, а обединяващо, подобно на домашни животни и грабливи птици. В случая еукариоти съвпада с име на империя, но прокариоти, не е точно в никакъв случай. The Engineer 18:55, 29 яну 2005 (UTC)