Категория беседа:История на България

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Правя предложение за подкатегории. Като цяло са възможни два критерия - хронологичен и тематичен. За да спестим едно ниво, което е неудобно за ползване и поддръжка, можем да сортираме хронологичните подкатегории на "*" - те са фиксиран и сравнително малък брой.

За хронологичните подкатегории предлагам да ползваме типичната схема:

  1. Античност - до преди славяни и българи
  2. Средновековие - до преди турците
  3. Османско робство - до Освобождението
  4. Трета българска държава - до сега

Една алтернатива, която може би ще подпомогне класифицирането на някои теми, е Възраждането да мине от 3 в 4. Тематичните подкатегории, които са в повече от един период, ще възникнат по естествен път - засега има само Монарси и Въстания. --Спас Колев 07:13, 14 апр 2005 (UTC)

Добре; хубавото е, че ако дадена статия не е с точно определен период, можем да я сложим и в двете категории. Само че Категория:Античност и Категория:Средновековие предполагам няма да включва само българска история. Така че е добре или "Античност" да включва (пред)историята на България до 476г., или да я кръстим "антична българска история". Същото и със Средновековието - "средновековна българска история". "модерна българска история" да е от 1878 насам, а за 1396-1878 не знам как да я кръстим, защото под "османско робство" или по-точно "османска власт" не сме били само ние, така че не можем да резервираме Категория:Османско_робство. Малко ми е объркано. Но е добре това, че си се сетил за категоризирането. --Webkid 07:45, 14 апр 2005 (UTC)
А, всъщност нямах предвид това да са имената буквално. Иначе може би е добре:
  1. История на България през Античността
  2. История на България през Средновековието
  3. История на България под османска власт
  4. Трета българска държава
Въпросът е само да не вкарваме анахронизъм в Античността, може би "История на българските земи през Античността" е по-добре. Другото е, че можем да съкратим "История на " - очевидно е, а по-късите имена са предимство. --Спас Колев 08:54, 14 апр 2005 (UTC)

Като цяло виждам че дела за История на България не е особено богат на данни. Мисля да се включа със знанията, които имам. За начало мисля че трябва да се добавят статии за произхода на българите като народ. Не зная дали сегашните категории са подходащи или трябва да въведем нова категория.

Беседа за България[редактиране на кода]

Възраст на аудитория 30-45

професия учители по география ,история,български език

професия археолози ,строителни предприемачи 149.62.208.40 09:19, 3 май 2023 (UTC)[отговор]

Беседа за България[редактиране на кода]

История,География 213.91.250.14 20:57, 20 юни 2023 (UTC)[отговор]