Категория беседа:Математици

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Виждам, че в тази категория няма подкатегория Математици по националност. Необходимо е да решим дали въобще да правим такива подкатегории (другаде има вече такива) или всички личности по националност да влизат просто в по-горната категория. Аз съм за отсъствието на такава междинна подкатегория. --Борислав Б 14:17, 9 ное 2004 (UTC)

Аз също. --Webkid 14:24, 9 ное 2004 (UTC)
Аз също. Има смисъл, например, при Философи, където има и друга съществена класификация. --Спас Колев 14:52, 9 ное 2004 (UTC)


Предложения[редактиране на кода]

Имам горещо желание да се позанимая с тази категория и статиите в нея. За целта обаче бих искала да чуя и други мнения по следните въпроси (в курсив въпроса, в нормален шрифт моето мнение):

  1. Гледам, че навремето е водена дискусия за "Математици по националност" и всички са били против, но явно междувременно тази категоризация се е появила и е вече добре разработена. От днешна гледна точка: Да остане ли? - По моему тя е информативна и аз съм тя да остане. Ако се приеме тя да остане, ще разнеса статиите, които в момента са на ниво Категория:Математици по съответните им националности. Ако не, ще почистя следите от нея.
  2. Факт е, че много по-информативната подкатегория тук е Категория:Математици по област. В момента в нея има само едни криптографи, а в криптографите - само един Тюринг. Предполагам, че спънката е дошла от това как да се наименоват подкатегориите. - Предлагам подход за наименоване: [[Категория:Математици (дял от математиката)]], например [[Категория:Математици (алгебра)]], вместо [[Категория:Алгебрици]]. Причината е, че докато думи като "алгебрици", "геометри", "тополози", "логици" са интуитивни производни на "алгебра", "геометия", "топология", "логика", то други дялове като "математически анализ", "диференциални уравнения", "теория на числата" правят известен проблем. И все пак, ако някой се сеща по-добър начин, приемам предложения.
  3. Дали да не помислим и за други категоризации? - Например възможна категоризация е: [[Категория:Математици от древността]], [[Категория:Математици от Средновековието]], [[Категория:Съвременни математици]].

Ще изчакам десетина дни (или повече в зависимост как протече дискусията), докато чуя различни мнения и тогава ще започна реорганизацията. --Spiritia 09:37, 15 септември 2006 (UTC)[отговор]

Недей да ги раздобяваш. Имам следното общо съображение: статиите и категориите не са за които знаят. Те са за които имат някакво понятие, но не знаят, затова търсят да прочетат. Точно тях ще ги затрудниш. Ей ги сега математиците накуп, лесно се намират. --ИнжИнера 21:11, 16 септември 2006 (UTC)[отговор]
Точно това е, че те и сега не са съвсем накуп - по националности са разнесени математици, които не присъстват в основната категория:математици (например Тюринг, Нютон, Кантор, Гаус, Галоа...). Мен точно това ми направи впечатление и ме зачеса да оправя батака... В момента в категория:математици има 25 имена + статията "Математик". По националности са категоризирани още 37 (различни от горните) имена. --Spiritia 05:56, 17 септември 2006 (UTC)[отговор]
Според мене - накуп да са, които са категоризирани някакси - да се разкатегоризират. Примерно: ей този сладур: Леонард Ойлер Аз го знам като немец, когото руснаците засвойват, защото е работил половината си трудов стаж там. И, о изненада - „Леонард Ойлер (на немски: Leonhard Euler) е швейцарски математик, физик и астроном.“ Де го чукаш, де се пука. Но - да изчакаме още мнения. --ИнжИнера 16:03, 17 септември 2006 (UTC) Стабилен Stable[отговор]
Моето мнение за момента:
  • Категоризирането по област ми се вижда проблематично (повечето ще влизат на твърде много места едновременно), а по епоха - не много смислено (>90% ще са от 17 век насам). Сегашната категория лесно можеда се махне.
  • Следователно (както е обсъждано горе) Математици по националност може да се махне и националните категории да влязат директно в Математици.
  • За отделните националности моят критерий за отделяне в категория е минимум десет статии.
Спас Колев 11:39, 18 септември 2006 (UTC)[отговор]
Благодаря ти, ще имам предвид. Мненията вече натежават в една посока. Пътьом ми хрумна нещо: може примерно Ойлер (щото неговите парцали заръфахме) да категоризирам и в [[Категория:Математици]] и в [[Категория:Швейцарци]] Само да уточня - въобще не държа на тази националност, просто си мислех, че равнис трябва да се прави по по-информативните категоризации. Но нали и точно затова си питам - за да си знам :) --Spiritia 12:25, 18 септември 2006 (UTC)[отговор]
Ей ме на и мен (на бяла камила :-)).
  1. категоризирането по област си има своя смисъл - енциклопедисти е имало и някои освен математици са и географи (ал-Хоризми), физици (Нютон) и т.н. Други са се подвизавали в няколко области на математиката, но не във всички (мамка му на Коши, ама и той не смогнал да огрее навсякъде :-)). Съгласен съм с довода за кръщаването „Математици (<дисциплина>)“, смислен е! А споменах енциклопедисти, защото са малко, но (според мен) заслужават специална категория за многостранния си принос. Тя ще се включи в М.
  2. Националността е от значение след възникването на идеята за национална държава. Преди това е било само държава и руснаците имат достатъчно големи права върху Ойлер - не е служил на арменския поп. От класиците малцина са след националната идея, но новите са предимно национална гордост. Още повече, че пак единици ще попаднат в повече от една категория от този тип.
  3. По време има смисъл да отцепим „Антични математици“ за всичко пр.н.е. в Европа и докъм II-III в. в Азия, докъде XVII в. има смисъл да са накуп за Средновековието (повечето са в края, но поне ал-Хорезми и Леонардо не са), а XVIII, XIX и XX няма как да не са отделни. Полза има дори от такива категории - хората трябва да могат гордо да решат кръстословиците :-).
За минималния праг може да се спори, но темата не е обсъждана окончателно и само от време на време се повдига. По критерия на Спас, франсетата са 13 парчета и трябва да са си отделени. Аз съм малко по-либерален (понякога) и приемам за жизнеспособни докъм минимум 5 при създаването.
Останалите категории са хубави за светлото бъдеще, но при малкото налични статии са по-скоро излишни. Така че мненията ми по-горе са смислени едва след натрупване на критична маса. Тук отиваме на другия принципен проблем - за да избегнем неколкократното класифициране в рамките на един път в дървото, обособените французи не могат да са в М., т.е. всичките без отделена област отиват в М. по област, а количествата се отделят по-дълбоко. Алгебрата, анализа и геометрията неминуемо първи ще имат подподкатегории, но ... пак в светлото бъдеще. Както те е засърбяло, занасяш всички някакви си в категорията по националност и ги зарязваш там да чакат другарчета. -- Златко ± (беседа) 21:17, 18 септември 2006 (UTC)[отговор]

Благодаря ви за мненията. Правя следното предложение за категоризиране на математиците по дялове от математиката. Категориите са взети от класификатора на American Mathematical Society и на Руския Реферативен Журнал (серия математика). Почти се припокрива и с класификатора на шифрите на научните специалности на ВАК.

Енциклопедисти Архимед, Якоб Бернули, Андрей Колмогоров, Джон фон Нойман, Леонард Ойлер, Давид Хилберт, Годфри Харълд Харди, Карл Фридрих Гаус, Готфрид Лайбниц, Анри Поанкаре
Алгебра Нилс Абел, Омар Хаям, Мохамед ал Хорезми, Никола Обрешков, Еварист Галоа
Вероятности и статистика Кристиан Хюйгенс, Никола Обрешков, Пиер-Симон Лаплас, Симеон Дени Поасон
Геометрия Евклид, Алексис Клод Клеро, Николай Лобачевски, Талес, Омар Хаям, Кристиан Хюйгенс,

Уилям Отред, Бернхард Риман, Беноа Манделброт, Рене Декарт, Гастон Жюлиа, Жозеф Алфред Сере, Йоханес Кеплер

Диференциални уравнения Даниел Бернули, Алексис Клод Клеро, Николас Бернули, Николас ІІ Бернули
Информатика Чарлз Бабидж, Тим Бърнърс-Лий, Алън Тюринг
Комбинаторен анализ Пал Туран, Исак Нютон, Блез Паскал
Математическа логика и теория на множествата Бъртранд Ръсел, Алън Тюринг, Георг Кантор, Готлоб Фреге, Феликс Хаусдорф
Математически анализ София Ковалевска, Дьорд Пойа, Исак Нютон, Георги Брадистилов, Кирил Попов, Благовест Сендов, Атанас Тинтеров, Любомир Чакалов, Карл Вайерщрас, Бернхард Риман, Огюстен Луи Коши, Пиер-Симон Лаплас, Гийом Франсоа де Лопитал, Пиер дьо Ферма, Жан Батист Жозеф Фурие
Математическо моделиране Джон Наш, Благовест Сендов
Теория на числата Ератостен, Никола Обрешков, Бернхард Риман, Пиер дьо Ферма
Топология Феликс Хаусдорф
Функционален анализ Фриджес Рис, Феликс Хаусдорф
Числени методи Благовест Сендов

Некатегоризирани останаха: Йоханес Видман, Йохан ІІ Бернули, Йохан ІІІ Бернули

От категорията трябва да се извадят: Джордано Бруно, Николай Коперник, Стивън Хокинг, Вилем де Ситер - всички те са астрономи и дори да са ползвали за практически нужди математиката, не могат да се похвалят със собствени оригинални изследвания.

Има няколко, които се срещат в 2 или 3 категории, но всички с по над 4 съм включила към енциклопедистите.

Тези с по под 5 представители предлагам засега да останат в Категория:Математици, а другите да бъдат разквартирувани. Моята граница е относително ниска, понеже съм твърда в намерението си скоро да напиша статии за още доста други математици.

Spiritia 19:08, 6 октомври 2006 (UTC)[отговор]