Категория беседа:Светци

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кои светци да включим[редактиране на кода]

Може би трябва да слагаме тук православните светци + тези отпреди схизмата, а чисто католическите да влязат в подкатегория. Другият начин е да направим три подкатегории - православни, католически, преди схизмата (име?). Вторият начин позволява да се обхванат и други религии (има ли индуистки, будистки светци?). --Спас Колев 15:30, 6 окт 2004 (UTC)

От en:Saint: Various religions which recognize saints include Christianity, (Roman Catholicism, Eastern Orthodoxy, Protestant), Islam (Sufism), and the Cuban Santería religion. Some people in the New Age movement also may incorporate saints into their beliefs. Saints are also recognized in Hinduism. One of the most famous Hindu saints, Raghavendra Swami performed miracles during his lifetime and continues to bless his devotees. Това означава, че може би ще трябва Категория:Християнски светци, Категория:Ислямски светци. За индусите и сантерийците - може и в главната; те няма да са много - дори се съмнявам, че в ен: има статии за такива светци. В Категория:Християнство може да се раздели на Категория:Православни светци и Категория:Католически светци. Тези, които не попадат пряко в една от двете категории можем да сложим направо в Категория:Християнски светци - напр. тези от преди Голямата схизма. Всъщност аз не съм много запознат с религиозните работи и писанията ми се опират на това, което прочетох преди малко в Уикипедия. --Webkid 19:53, 6 окт 2004 (UTC)

Категоризиране[редактиране на кода]

Светците не попадат в Категория:Хора по занятие. Както и Категория:Религиозни водачи, може би. Да приемем ли идеята в англоезичната Уикипедия - Category:People known in connection with religion or philosophy? --Webkid 09:58, 3 ное 2004 (UTC)
Категорията в ен: нещо не ми допада - не е много НГТ. Защо да има Будисти и Сциентолози, а да няма Християни и Мюсюлмани (вярно, че ще са препълнени)? Еретици пък е съвсем едностранчиво, спокойно могат да бъдат Религиозни водачи. Не може ли да направим нещо такова:
* Хора
   ** Религиозни <деятели ?>
      *** Християнски религиозни <деятели ?>
         *** Християнски религиозни водачи
         *** Християнски светци
         *** Християнски монаси
         и т.н.
--Спас Колев 10:38, 3 ное 2004 (UTC)

Това за деятелите е много добро попадение. Само че още не сме изяснили как ще бъде организирана тази категория. Ако тук набутаме светците от всички религии, то по-добре Категория:Светци да е подкатегория на Категория:Религиозни деятели. --Webkid 11:02, 3 ное 2004 (UTC)

За момента всичките ни светци са християнски. Ако изобщо има светци и в други религии, вероятно има някаква разлика в самата концепция. Надали са compatible усмивка. --Спас Колев 12:12, 3 ное 2004 (UTC)
Нали нищо не пречи дадена подкатегория да се включва в повече от една горна категория. Ако модифицираме предложението на Спас, може да е:
* Хора
   ** Религиозни деятели
      *** Християнски религиозни деятели
         **** Християнски религиозни водачи
            ***** Католически папи
            ***** Православни патриарси
         **** Християнски светци
            ***** Общохристиянски светци (преди схизмата)
            ***** Православни светци
            ***** Католически светци
            ***** Протестантски ...
         **** Християнски монаси
      *** Светци
         **** Християнски светци (отново)
            ***** ...
         **** Ислямски светци
      *** Религиозни водачи
         **** Християнски религиозни водачи (отново)
         **** Ислямски халифи
         **** Фараони

и т.н. Що годе дървовидно, но с леки допълнителни завързвания :-). -- Златко ± (беседа) 09:29, 11 ноември 2005 (UTC)[отговор]

Предложение: В горната категория на християнските религиозни водачи би било добре да се включат и тъй наречените антипапи, които тъй или инак са били избирани със съответния кворум от определени фракции, минали в немилост по някое време и по определени социално-политически причини. --белонога 16:12, 13 юни 2007 (UTC)[отговор]

Изтрит текст[редактиране на кода]

Няколко пъти беше добавяна информация за светци, която беше изтрита - diff=122018&oldid=122017 Св. Петка Българска, diff=122936&oldid=122177 Св. Николай Чудотворец.

Погледнах двата примера. За "христ. светци" е нужен шаблон - не мога да го направя :-( - с доста линкове: правосл. (линк) и катол. (линк), протестантите не ги водят. От коя конфесия се почитат, личи от деня (дни) на празнуването - линк примерно: "1 януари (правосл.)" - най-често различен ден при катол. и правосл. Св. се делят в правосл. на много групи с подгрупи. В стандартните минеи (най-добрият справочник е на архиеп. Сергий, Полный месяцеслов Востока, 1900 г., признат в науката и от църквата) от край време непременно на жени-мъже, после например на духовници (най-различни санове със специална терминология), мъченици (подкатегории), и т.н. Например лекарите са специална група. Но да не Ви отегчавам повече :-)Ако някой случайно се наеме да прави шаблон, мога да помогна, но темата "хр. светци" е цяла отделна енциклопедия - голяма играчка :-) --Иван 11:28, 8 апр 2005 (UTC)
Празник: 1 януари (правосл.)
2 януари (кат.)
???: мъченик
Какво мислиш за това вдясно. Какво да пише срещу мъченик, например? Каква друга информация искаш да има? --Спас Колев 11:44, 8 апр 2005 (UTC)
Там на въпрос. знаци най-добре нищо, понеже датите "плуват", напр. "4 в.", или "обезглавен в 324 г. или в 333 г.". Там, където е "мъченик", трябва да има най-важните титли (те са задължителни! - иначе е несериозно) като линкове за обезателен избор (подсещане на потребит.), и то така както ги съкращават в църк. календари, а те не са толкова много - 13 - и рядко в комбинация: св., ап., равноап., прор., преп., мчк, вмчк, свщмчк, мчца, вмчца, прпмчца, прав., безср. Например ясно е, че Наум Охридски е "св.", но титлата му "преп." (преподобен - означава, че е духовно лице). Добре е, да има място за картинка. Май трябва да напиша обща статия "светци" ли, не знам... или, ако стане шаблона, да опитам по него да поправя като пример статията са св. Петка, но по-горе пише, че е изтрита??? Който ще пише за светци, малко или много е ориентиран :-) --Иван 13:19, 8 апр 2005 (UTC)
Ами, май не са изтрити, а просто текстът е преместен от категорията в статията (виж Петка Българска). Не съм 100% сигурен, че те разбирам. Погледни Мойсей Мурин и виж дали имаш предвид нещо подобно. --Спас Колев 14:28, 8 апр 2005 (UTC)