Категория беседа:Филми по жанр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Драматичен филм[редактиране на кода]

Преместено от Потребител беседа:Nk. --Спас Колев (беседа) 10:18, 22 април 2015 (UTC)

Вижте също: Категория беседа:Драматични филми, Категория беседа:Комедийни филми. --Спас Колев (беседа) 10:18, 22 април 2015 (UTC)

Здравей. Страницата и категориите с Драматичен филм са изключено погрешни. Правилното е краткото *драма*. За да не се бърка с литературния род, предлагам статията да се премести като Драма (филмов жанр). Между впрочем същото се отнася за комедия. Лошото е, че ще трябва да редактират огромен брой страници в отделните подкатегории, но по-добре да ни се отвори работа, отколкото да стои по този начин.--Rebelheartous (беседа) 08:23, 21 април 2015 (UTC)

Не разбирам защо предпочиташ съкратения вариант, но от друга страна имената на статии не ме интересуват особено. Как предлагаш да се преименуват подкатегориите на Категория:Драматични филми? --Спас Колев (беседа) 10:22, 21 април 2015 (UTC)
Белгийски драми, Френски драми, Английски комедии и т.н. Единствената, която в момента е ОК е тази. Представям си ако беше Криминални комедийни филми. :-) Аз съм готов да се нагърбя с тази черна работа. Те така и така не съществуват сходни с литературния род категории, за да се чудим как да разграничим едните от другите. А главните предлагам да станат Категория:Драма (филмов жанр) и Категория:Комедия (филмов жанр).--Rebelheartous (беседа) 13:34, 21 април 2015 (UTC)
Според мен основното значение на драма е именно театрална пиеса. Всъщност, гледам, че вече има Категория:Театрални комедии и Категория:Театрални трагедии. (Иначе прекатегоризирането сега става лесно, въпросът е да намерим добро решение.) --Спас Колев (беседа) 13:42, 21 април 2015 (UTC)
Тези не се припокриват с никоя филмова. Категорията за театралната пиеса ще си остане Категория:Драма. Тази за филмовия жанр може да стане Категория:Драма (филмов жанр). Не споря дали е основно, само трябва по-коректно да ги преименуваме.--Rebelheartous (беседа) 14:05, 21 април 2015 (UTC)
Да кажем, че ако се ползва Пиеси/Театрални трагедии, с драмите няма припокриване. Но Театрални комедии са вид Комедии, значи за филмите трябва друго име. --Спас Колев (беседа) 14:09, 21 април 2015 (UTC)
Театрални комедии ще е под Комедии, докато горният ми пример Криминални комедии ще е под Комедия (филмов жанр). Ако съм те разбрал правилно.--Rebelheartous (беседа) 15:52, 21 април 2015 (UTC)
Въпросът ми е какво става с категорията с въпросителните в тази структура:
 • Комедии
  • Театрални комедии
  •  ??? [Комедийни филми, Филмови комедии, Комедии (филми),...]
   • Криминални комедии
   • Романтични комедии
   • ...
Спас Колев (беседа) 19:36, 21 април 2015 (UTC)
Вариантът, който пледлагам е Комедии (филмов жанр), но може и твоето Комедии (филми). За мен няма значение какво ще е вътре в скобките.--Rebelheartous (беседа) 10:07, 22 април 2015 (UTC)
ОК. Ще сложа едно питане за други мнения на У:Р и след няколко дни ще ги преместим. --Спас Колев (беседа) 10:11, 22 април 2015 (UTC)

Може би аз пропускам нещо, но защо драматичен и комедиен филм са погрешни? --Методи Колев 11:12, 22 април 2015 (UTC)

Като източници: от kino.dir.bg (1 и 2), от cinefish.bg. По същата причина, поради която не казваме трилъров филм. Под тази дълга форма се среща единствено в БГ Уики. Най-вероятно @ symbol.svgВанка5: като автор на статиите е искал да се прави разлика с пиесите. Според мен обаче трябва да се намери по-добър вариант. Хем да не се променя името на жанра, хем да се разграничават понятията и съответните им категории. Затова най-удачно според мен е пояснение в скобки.--Rebelheartous (беседа) 12:45, 22 април 2015 (UTC)