Киречбурну

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Киречбурну (на турски: Kireçburnu) е квартал в район Саръйер във вилает Истанбул, Турция. Намира се на северния бряг на Босфора от европейската страна. Разположен на около 41°08′N 29°03′E, той е на север от центъра на Истанбул с разстояние над 15 километра.

По време на епохата на Византийската империя Киречбурну е село на име Kleidai tou Pontou. По време на построяването на замъка Румели хисар от османския султан Мехмет II, пещите за вар в селото са използвани като строителен материал за замъка. На турски вар е киреч, а за нос е бурун; в крайна сметка селото е наречено Киречбурну. Тъй като градската тъкан на Истанбул се разширява, Киречбурну се превръща в квартал на града.

Киречбурну граничи с Тарабя на юг. Кварталът е добре известен със своите ресторанти за рибна храна.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Местният спортен клуб Kиречбурну Спор е активен само във футбола. Неговият женски отбор се изкачва от Втора лига до Турската първа футболна лига за жени за сезон 2015–16.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Киречбурну се обслужва от следните градски автобуси:

  • 25A – Румели Кавагъ – Хаджъосман Метро
  • 25E – Саръйер – Kабаташ
  • 25Y – Хаджъосман Метро – Саръйер – Юнус Емре – Уюм Ситеси*
  • 40 – Румелифенери – Гарипче – Таксим
  • 40B – Саръйер – Бешикташ
  • 42T – Бахчекьой – Таксим
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kireçburnu, Sarıyer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​