Парачинско клане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Клане в Парачин)
Парачинско клане
МястоПарачин, СР Сърбия
Дата3 септември 1987 г.
Тип на атакатамасова стрелба
Оръжиеавтоматично оръжие
Ранени5
Жертви5 (вкл. извършителя)
ИзвършителАзиз Келменди
Мотивнеизвестен

Клането в Парачин започва на 3 септември 1987 г., малко след 3 часа сутринта, в казармата на Югославската народна армия в Парачин.

Според официалната югославска версия за случилото се тогава, Азиз Келменди убива с автомат четирима войници и ранява други петима, всички те сърби, босненци и хървати по народност.

Събитието шокира цяла СФРЮ и е умело използвано от набиращия по това време мощ сръбски национализъм в рамките на КПЮ. В същото време, в няколко сръбски града, гражданите на Сърбия хвърлят камъни по павилиони и магазини, собственост на албанци. Държавните медии предприемат широка антиалбанска кампания, с аргумента, че това престъпление е извършено от албанските сепаратисти и е директен удар срещу Югославия, като едно великолепното творение на т.нар. Версайска система от договори.

На погребението на войника Сърджан Симич в Белград, няколко дни след престъплението, се събират няколкостотин души, които издигат лозунга срещу албанския сепаратизъм в Косово – Косово је Србија (Косово е Сърбия).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]