Клеантис Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клеантис Палеолог
Κλεάνθης Παλιολόγος
Роден
Починал
25 август 1990 г. (87 г.)

Клеантис Палеолог (11 ноември 1902, Атина – 25 август 1990 г.) е гръцки спортист, треньор и автор.

Роден е в Атина през 1902 г. Израства в Митилини, където завършва средно училище. Мобилизиран е и изпратен на Малоазийския фронт.[1] След войната с Турция следва в Богословския факултет на Атинския университет.

Работи като учител в Митилини (1926 – 1929), треньор по футбол, плуване и лека атлетика в много спортни клубове и национални отбори. В продължение на 15 год. е в администрацията на Гръцката асоциация за аматьорска лека атлетика (ΣΕΓΑΣ).

Член е на Гръцкия олимпийски комитет и вицепрезидент на Асоциацията на треньорите по лека атлетика. Той е съосновател и постоянен говорител на Международната олимпийска академия в Атина, както и неин вицепрезидент в последното десетилетие на членството си.

Генерален секретар е в продължение на 10 год. на Международната федерация на спортните треньори.[2] Умира на 25 август 1990 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Παλαιολόγος, Κλεάνθης // Εκδοτική Αθηνών, 19 Φεβρουαρίου 2014. Посетен на 2016-06-08.
  2. Κλεάνθης Παλαιολόγος: o Γεροπλάτανος της Λεσβιακής άνοιξης // 16 Ιανουαρίου 2007. Посетен на 2016-06-08.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Κλεάνθης Παλιολόγος в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​