Клика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Клика (от френски: clique – „шайка, банда“) е политически или социологически термин с предимно негативен смисъл, това е:

  • Някакво общество или група (компания), която има користни цели и се стреми да ги постигне с всички средства [1].
  • Група от няколко десетки члена, която е изолирана или част от по-голяма група, състои се от индивиди, принадлежащи на обща среда и свързани от общи интереси. [2].
  • Немският социолог Никлас Луман въвежда понятията „клика на недоволните“, за да означи една неформална група, в рамките на формална организации, чиито членове обменят информация, мисли, които са ниско оценяващи съществуващата и наложена система от норми и порядки, но която не излиза от чисто вербалното в това отношение, и „стратегическа клика“, което е неформална група, съществуваща в рамките на дадена формална организация, която използва нейната структура за собствените си цели и интереси [3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) Клика Архив на оригинала от 2008-12-12 в Wayback Machine., Большая советская энциклопедия
  2. ((ru)) Клика, Речник по обществени науки (Заглавието е в дъното)[неработеща препратка], Яндекс (речници)
  3. ((ru)) Словарь по общественным наукам
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клика“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.