Ключар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ключар е занаят който в световен мащаб съществува още от 15 век. Ключар е човек – занаятчия който може да отключи всяка врата без ключ.

Ключарите влизат в две категории:

  • Битов ключар – занимава се главно със заключващата система на домовете, ремонт на брави и патрони, монтажи както и работа със шперц при нужда.
  • Автоключар – отключва и ремонтира автомобилни ключалки, ремонтира авто ключове и др.

Битов ключар[редактиране | редактиране на кода]

В България е наложено законодателство за легитимиране на майсторите в занаята които могат да практикуват уменията си на пазара. Това легитимиране може да се получи само в Националния Съюз на Ключарите в България (НСКБ), където както и на много други места в България легитимацията се получава срещу годишен членски внос в размер на 180 лв. (към 2013 г.) за издаване на документ който усдостоверява и разрешава упражнение на ключарска дейност, с което всеки грамотен или не грамотен човек, само срещу 180 лева може да се представи за майстор в занаята пред клиенти или органите на МВР.

Масово по медиите се разпространява информация за това – когато имате нужда от ключар да потърсите такъв, който е опълномощен от НСКБ, което е толкова опасно колкото и такъв който не разполага с подобно пълномощно.

Автоключар[редактиране | редактиране на кода]

Автоключарството е занаят в който майстори ключари пренасят опита си върху автомобилите, използвайки съвременни технологии и умения за да са в час с автомобилопроизводството през 21 век.

Автоключарят е свързан с пряко със заключващата система на автомобилите, техните бордови компютри, имобилайзери, чипове и ключове.

Автоключарят на 21 век умее да:

  • изработва и обучава нови авто ключове
  • ремонтира ключалки
  • изработва ключове дубликат, или изработва ключове при липса на съществуващи такива – ключ по шифър
  • използва автомобилен компютърен софтуер за синхронизация между ключа за автомобила и автомобила