Княз Михаил (улица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Княз Михаил (Белград))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сграда на улица "Княз Михаил"

„Княз Михаил“ е най-известната стара търговска улица в Белград. Архитектурата на сградите и търговските обекти по улицата придават специфичната градска атмосфера на Стари Белград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че улицата е била главна за града още по време на античния Сингидунум и българския средновековен Белград. По време на османското владичество на улицата са изградени градска градина, чешма и джамия.

Главният град на Княжество Сърбия е сменен от Крагуевац на Белград с решение на скупщината от 7 май 1841 г. Предимно с военните сили на Втората българска легия през 1867 г. е превзета Белградската крепост, а османският гарнизон е принуден да напусне града на Дунав.

Сгради[редактиране | редактиране на кода]

През 1867 г. веднага след превземането на Белградската крепост е приет регулаторен план на града, чиято главна улица е сегашната "Княз Михаил". През 1870 г. улицата е наименувана от градската управа на княз Михаил Обренович. Основната част от представителните сгради на новата сръбска столица са изградени в края на 1870-те години.

На улицата се намират сградите на Сръбската академия на науките и изкуствата, градската библиотека, хотел "Русия", ресторантски комплекс "Руски цар" и др.