Комплекс Амир Чакмак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комплекс Амир Чакмак
مجموعه مید ان امیرچقماق
Комплексът Амир Чакмак
Комплексът Амир Чакмак
Местоположение в Язд
Местоположение Язд, Флаг на Иран Иран
Изграждане 1418 – 1438
Комплекс Амир Чакмак в Общомедия

Комплексът Амир Чакмак (на персийски: مجموعه مید ان امیرچقماق), намиращ се в центъра на град Язд, съдържа джамия и площад, които носят същото име.

В комплекса са били разположени и кервансарай, баня, сладкарница, кладенец за студена вода, специално място за религиозни ритуали.

В наши дни, вечер, след залез слънце сградата се осветява с оранжево осветление, което прави гледката зрелищна. Също е построен и красив фонтан, разположен на едноименния площад.

Джамията е разположена на едноименния площад, кръстен на Амир Джалаладин Чакмак, който управлявал Язд по време на Тимуридската династия (15-и 16-и век). Тя е една от най-големите Хюсейнии в Иран. Известната структура има 3-етажна сложна фасада, а в центъра ѝ са разположени две много високи минарета. Тя е една от най-забележителните сгради в Язд. Само до първия етаж на сградата има достъп. Банята в комплекса е на около 600 години. Аркади към нея са достроени наскоро, за да осигурят безопасност от трафика. В сутерена сградата има търговски център.

Много части от сградата са разрушени през 18-и век по време на епохата на Сефавидите. Повечето от промените на площад Амир Чакмак са изпълнени по време на управлението на първия цар на династията Пахлави, Реза Шах.

Конструкцията има 3-етажна сложна фасада, със симетрични вдлъбнати арки. В средата на джамията се издигат две много високи минарета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]