Комплекс Вакил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комплекс Вакил
مجموعه بازار وکیل
Джамията Вакил
Джамията Вакил
Vakil Mosque مسجد وکیل 08.jpg
Местоположение във Фарс (остан)
МестоположениеШираз, Иран
СтилИранска архитектура
Комплекс Вакил в Общомедия

Комплексът Вакил (на персийски: مجموعه بازار وکیل‎) в Шираз се състои от баня, джамия и базар.

Джамията Вакил, е разположена на запад от базара Вакил, точно до входа му. Джамията е построена между 1751 г. и 1773 г. по време на управлението на Карим хан Занд. През 19 век, по време на Каджарския период, е възстановена от Каджарската династия. Вакил означава регент, каквато е била и титлата на Карим хан, основателят на династия Занд.

Град Шираз е бил седалище на управлението на Карим хан и той е завещал много сгради, включително и всички, включени в комплекса Вакил.

Джамията Вакил е разположена върху площ от 8660 кв. м. Тя има само два ейвана, вместо обичайните четири, които са разположени на северната и южната страни на открития двор. Ейваните и дворът са украсени с типичните седемцветни ширазки плочки, които са характерни за изкуството и индустрията на Шираз, през късната втора половина на 18 век. Нейната нощна молитвена зала (Шабестан), с площ от около 2700 кв. м., съдържа 48 монолитни колони. Минбарът в тази зала е изрязан от масовно парче зелен мрамор. Цветните декоративни плочки, датират предимно от Каджарския период.

Банята Вакил е красива и традиционна обществена баня. Била е част от царския район, построен по време на управлението на Карим хан Занд, който е включвал Цитаделата на Карим хан, базарът Вакил, джамията Вакил и много административни сгради. Главният вход на банята е мястото, където хората са оставяли дрехите и обувките си, преди да влязат вътре. Банята не е била известна само заради уникалността си и нуждата от нея, но и заради красивата ѝ архитектура, чийто тавани представляват традиционни персийски куполи. Тюркоазените плочки, които украсяват вътрешната и външната част на сградата, също са известна и важна част от персийската архитектура.

Банята Вакил е разполагала със специална зала, в която обикновените хора са могли да седят, да се социализират и да работят, докато чакат реда си за да влязат в нея. В една от последните зали, хората са имали възможност да изчакат реда си за масаж, ексфолиране и дори вадене на зъби. В наши дни банята се използва като музей.

Базарът Вакил е главният базар на Шираз. Базарът разполага с красиви дворове, кервансараи, стари магазини, които се смятат за най-добрите места в Шираз за пазаруване на килими, подправки, медни съдове и антики.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]