Конвент от Иту

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Символът, използван от първите републиканци в Бразилия, който е базиран на бразилския имперски герб.

Конвентът от Иту (на португалски: Convenção de Itu) е първият републикански конвент в Бразилия, поставил началото на Паулистката републиканска партия и на организираното републиканско движение в Бразилия по време, в което страната е все още монархия. Конвентът се е състоял на 18 април 1873 г. в град Иту, Сао Пауло, в дома на Карлос Васконселос де Алмейда Прадо. Присъстват тогавашният общински съветник и бъдещ президент на Бразилия Пруденте де Морайс и представители на републикански настроените среди, консервативни и либерални, от различни градове на щата Сао Пауло.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

На Републиканския конвент в Иту вземат участие 133-ма делегати, представители на републиканците от различни градове на щата. 78 от делегатите в конвента са едри кафеени плантотри, а 55 са представители на различни свободни професии. Събранието се председателства от плантатора Жуао Тибириса Пиратининга, а резолюции на събранието агитират за либерална по дух кампания, която в крайна сметка трябва да доведе до установяването на федерален републикански режим в Бразилия.

Сред по-изтъкнатите участници в Конвента от Иту са:

В сградата, в която се провел Републиканският конвент от 1873 г., днес се помещава Републиканският музей на Иту, открит през 1923 г.

Значение на конвента[редактиране | редактиране на кода]

Републиканският конвент в Иту учредява събрание на републиканските представители, което трябва да се свиква периодично в Сао Пауло, и комисия, която да се занимава с работите на новоучредената партия. По този начин Конвентът поставя началото на първата добре организирана републиканска партия в страната, която по-късно се съюзява с другите републикански настроени партии – Флуминенската от Рио де Жанейро и Минейроската от Минас Жераис, както и с военните и с Католическата църва, което от своя страна довежда до обявяването на Бразилия за република през 1889 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Convenção de Itu в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​