Консервационна биология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полагат се усилия за запазване на естествените характеристики на водопадите Hopetoun, Австралия без да бъде ограничаван достъпа за посетители.

Консервационната биология представлява научното изследване на природата и на биологичното разнообразие на Земята с цел опазване на видовете, техните екосистеми и естествени среди на местообитание от прекомерно нарастващите темпове на измиране и ерозията на биотичните взаимодействия.[1] Това е интердисциплинарна тема, обхващаща природните и обществените науки и практиките на управление на природни ресурси.

Произход на термина[редактиране | редактиране на кода]

Терминът консервационна биология е въведен като такъв за пръв път под формата на заглавие на конференция, проведена в Университета на Калифорния в Сан Диего през 1978 г.[2][3] Организираната от биолозите Bruce Wilcox и Michael E. Soulé среща има за цел да изрази загрижеността на учените, и да постави за теми на дискусия проблеми като изсичането на тропическите гори, изчезването на видове и намаляващото генетичното разнообразие в рамките на дадени видове. Мултидисциплинарната основа на консервационната биология доведе до създаването на няколко нови субдисциплини, включително консервационна генетика, консервационно поведение и консервационна физиология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sahney, S. and Benton, M.J. (2008). "Recovery from the most profound mass extinction of all time"
  2. Wilcox, Bruce A.; Soulé, Michael E.; Soulé, Michael E. (1980). Conservation biology: an evolutionary-ecological perspective. Sunderland, Mass: Sinauer Associates. ISBN 0-87893-800-1.
  3. Soule ME; Soule, Michael E. (1986). "What is Conservation Biology?". BioScience (American Institute of Biological Sciences)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Conservation biology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​