Кораб мишена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кораб-мишена)
Разрушителят USS Hayler (DD-997) в ролята на кораб мишена, Атлантически океан, 13 ноември 2004 г.

Кораб мишена или кораб цел е специално построен или оборудван спомагателен кораб за подсигуряване на бойната подготовка на ВМС (ВМФ), по който се произвеждат практически пускове на крилати (противокорабни или противолодъчни) ракети, артилерийски и торпедни стрелби, а също и бомбомятания[1].

Корабите мишени са предназначени за имитация на надводни бойни кораби от различни класове (за това те са оборудвани със специална апаратура и различни имитатори). Обслужването на корабите от този клас по време на преходи и стоянки се осъществява от специализирани екипажи, сваляни от съда за периода на стрелбите. Всички системи и механизми на тези кораби имат автоматизирано (дистанционно управление).

Във ВМФ СССР и Русия като кораби мишени са използвани крайцерът „Цушима“, миноносецът „Огневой“ и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „К-22“ – Линейный крейсер / [под общ. ред. Н. В. Огаркова]. – М.: Военное изд-во М-ва обороны СССР, 1979. – С. 352. – (Советская военная энциклопедия: [в 8 т.]; 1976 – 1980, т. 4).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Словарь военных терминов. – М.: Воениздат. Сост. А. М. Плехов, С. Г. Шапкин. 1988
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корабль-цель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​