Корк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Корк.

Коркова тапа за бутилка

Коркът е материал, произвеждан от кората на корковия дъб (Quercus suber) и съставен основно от суберин. Еластичността и почти пълната водонепропускливост на корка го правят особено подходящ за производство на тапи, главно за бутилки с вино. За тази цел се използва около 60% от производството на корк. Друго основно приложение на корка са плоскости, използвани в строителството. Около 50% от корка се произвежда в Португалия.

Корковите гори покриват около 2,5 милиона хектара и се намират основно в следните 7 страни: Португалия, Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия и Тунис.

Животът на корковото дърво е приблизително 250 – 300 години. За да му се свали първата така наречена „върджин“ кора, всяко дърво трябва да е достигнало възраст от минимум 25 години. Първият добит слой е твърд и с неправилна структура. На мястото на отделената кора започва да се образува нова за 4 – 5 години. Първият слой, снет 9 години след първоначалния добив, се нарича „вторичен“ корк и се характеризира с по-равномерна структура. Качественият корк се добива при следващите сваляния на кората, на всеки 9 до 12 години.

Някои източници твърдят, че дъбът може да осигури от 100 до 200 kg корк в течение на целия си живот, като запазва своите производствени качества около 250 години,[1] докато други предполагат, че едно дърво може да произведе средно от 40 до 60 kg корк за една реколта.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Enzyklopädie der Laubbäume. Page 505.
  2. Mitos e curiosidades // Amorim. Посетен на 7 ноември 2021.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]