Корпоративен жаргон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Корпоративният жаргон е корпоративен социолект, използван в големите корпорации, бюрокрации или подобни работни места [1]. Терминът може да се отнася както до възприетите думи, изрази, фрази и стилове, които са характерни за повечето корпорации и работни места, така и за жаргон, който е по-скоро специфичен за определена корпорация. Корпоративният жаргон трябва да се различава от професионалните говори, макар че може да съдържа някои от елементите им или дори да има застъпване на някои части от 2та вида говори. Много често корпоративният жаргон има негативни конотации, заради разбирането му като:

  • нешироко използвани фрази, които имат за цел да прикрият същинското значение на казаното
  • използване на дълги, сложни и със смътно значение думи, съкращения, акроними и дори евфемизми, някои от които могат да са "новосъздадени", с цел да се заобиколи директното назоваване, и особено да се даде положително такова на негативни ситуации

Понякога корпоративният жаргон може да съдържа елементи на арго, заради неясни за външния слушател съкращения, шаблонни изрази и други характерни само за конкретното работно място изрази [2].

Маркетингово говорене е друг, подобен (близък) термин, който се използва за говорене, което промотира продукт или услуга на широка аудитория, като се търси да се създаде впечатление, че предлагащите услугата притежават високо ниво на умение, технологични знания и т.н. Такъв език може да използва при маркетингови съобщения за пресата, рекламни съобщения и предварително подготвени изложения от изпълнителни директори и политици.

Корпоративният жаргон е част от бизнес жаргона (и когато става дума за английски език - това е бизнес английски [3], който пък от своя страна в най-масовите си употреби като изрази и стил се преподава и като курсове).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Bryan A. Garner. Commercialese. // Garner's Modern American Usage. 3-то издание. Oxford University Press, 28 юли 2009. ISBN 978-0-19-987462-0. с. 168-69. Посетен на 21 март 2013.
  2. "corporate argot" в ((en)) The Jargon Jumble: Kids Have 'Skeds,' Colleagues, 'Needs' , Wall Street Journal, 24 октомври 2006
  3. ((en)) W. Davis Folsom, Understanding American business jargon: a dictionary, Greenwood Publishing Group, 2005, стр. ix
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Corporate jargon“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]