Космически войски на Руската федерация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Космически войски на Руската федерация са род войски на Руската федерация, въоръжени с космически апарати.

Основна задача на космическите войски е противоракетната отбрана, нанасяне на ответен (или превантивен) ракетен удар по територията на противника, постоянно космическо разузнаване на територията на потенциален противник с помощта на спътници, събиране на информация от космоса и оказване на информационна поддръжка на другите родове войски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че са отделени в отделен род войски в началото на 90-те, произходът на космическите войски датира още от средата на 50-те години със създаването на военни части свързани с подготовката на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Първите космонавти, включително и Юрий Гагарин са били военни летци.

През август 1992 г. се създават първите Военно-космически сили (ВКС) към министерството на отбраната на Руската федерация с командващ генерал-полковник Владимир Иванов.[1]

През 1997 г. ВКС влизат в състава на РВСН (Ракетни войски със стратегическо предназначение) с цел повишаване на ефективността на военно-космическата дейност.

През 2001 г., поради нарастване на ролята на космическите средства в системата на националната безопасност, политическото ръководство на Русия взима решение за създаване на нов отделен род войски - Космически войски с командващ генерал-полковник Анатолий Николаевич Перминов.[2] От 10 март 2004 с указ на президента на Руската Федерация за командващ Космическите войски е назначен генерал-лейтенант Владимир Александрович Поповкин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. VKS, Federation of American Scientists // Архивиран от оригинала на 2016-04-12. Посетен на 2009-01-04.
  2. ITAR-Tass news agency, архив на оригинала от 17 август 2007, https://web.archive.org/web/20070817080321/http://www.flug-revue.rotor.com/FRNews1/FRNews01/FR010603.htm, посетен на 4 януари 2009 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]