Котацу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Модерното японско котацу
Долната страна на котацу
Видове нагряване и разположение на елементите на котацу

Котацу (на японски: 炬燵 или 火燵) е маса с нагряване, използвана в японските домове в миналото и в съвременния бит. Това е важен източник на топлина и едновременно с това място за събиране на семейството.

Съвременното котацу се състои от три части:

  • Ниска стойка за маса, в рамката на която се намира електрически нагревател;
  • Горна дъска на масата;
  • Одеяло, което се закрепва между стойката и дъската и от всички страни достига до пода като по този начин изолира получената топлина.

Котацу се поставя обикновено в традиционната японска стая, пода на която е от татами и който е по-топъл от традиционния западен под от паркет или дъски. За да си осигури топлина през зимата човек се разполага върху възглавниците на пода и се завива с одеялото.[1]

Съвременно значение[редактиране | редактиране на кода]

В Япония в повечето региони няма централно отопление. Използват се малки електрически уреди или климатици. Поради липсата на солидна топлоизолация в конструкцията на японските домове обикновено зимно време не се отоплява целият дом на семейството. Използването на котацу е традиция, която освен осигуряването на достатъчна топлина за членовете на семейството, осигурява и една важна част от японския бит – събирането на семейството на едно място и приятно общуване.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arendt, James. How the Japanese heat their homes in the winter // Архивиран от оригинала на 2013-09-26. Посетен на 23 септември 2013.
  2. www.evs-translations.com