Крис Абани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Крис Абани
Нигерийски новелист
Крис Абани 
Роден: 27 декември 1966 г. (50 г.)

Кристофър Абани или само Крис Абани е новелист от Нигерия. Първият му роман "Капитаните на кораба" (Masters of the Board) описващ превземането на Нигерия от неонацисти прави страхотен успех в Нигерия. Въпреки това правителството решава, че описаното в книгата е готов план за действителен преврат и праща 18 годишния Абани в затвора. След шест месеца бива освободен, но за кратко, тъй като отново го пращат там (този път в затвор със строг режим) заради включването му в трупата на Guerrilla театъра (правещи постановки основани на философията на Че Гевара).

Излизайки от затвора той написва новелата си "Песента на счупената флейта" (Song of a Broken Flute) и отново е заловен от полицията, този път осъден на смърт и изпратен в затвора на Калкута където има други политически затворници. Там той се помирява със себе си и чака изпълнението на присъдата.

През 1991 г. е освободен. Тогава се премества да живее в Лондон, докато негов приятел бива убит през 1999г. Следва пътуване до САЩ, където и до днес живее. Става професор в калифорнийския университет. През 2001г. печели награда за свобода на словото.

През 2004г. написва най-продавания си роман - "Благодатната земя" (GraceLand) запленяващ с комичната история на младо нигерийско момче имитатор на Елвис, което обикаля обширния и див свят на Лагос седейки между поп и традиционните култури, изкуство и престъпления.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]