Културна компетентност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Културната компетентност е способността да се взаимодейства ефективно с хора от различни култури. Културната компетентност обхваща четири компонента: (a) Съзнаване за собствения светоглед, произтичащ от културата, от която някой произхожда, (б) Поведение към културните различия, (в) Знание за различни културни практики и светогледи и (г) умения за общуване и взаимодействие в и с различни култури. Развиването на културна компетентност дава възможността за разбиране, комуникиране и ефективно взаимодействие с хора от различни култури.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Mercedes Martin & Billy Vaughn (2007). Списание „Strategic Diversity & Inclusion Management“, стр. 31-36. DTUI Publications Division: San Francisco, CA.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cultural competence“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.