Кумарка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кумарка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Пиреноцветни (Ericales)
семейство:Пиренови (Ericaceae)
род:Arbutus
вид:Кумарка (A. unedo)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Разпространение
Кумарка в Общомедия
[ редактиране ]

Кумарката, известна още като арбутус (Arbutus unedo) и ягодово дърво, е екзотичен нискорастящ храст, който с годините придобива формата на дърво.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Достига височина от 4 до 6 м. Цъфти и дава плодове от октомври до март. Интересни са яркооранжевите му плодове, които са с големина около 2 – 3 см и приличат на ягоди, откъдето идва и народното наименование на растението – „ягодово дърво“. Има увиснали цветове, които са двуполови. Опрашва се от пчелите. Листата на растението са тъмни. В България е рядко срещано. Плодовете на арбутуса са ядливи и с приятен вкус. Приликата с ягодите, обаче, не се отнася за вкуса. Макар че не може да се мери с тропическите плодове, плодовете на арбутуса имат приятен аромат.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Расте най-добре в хранително-богати и добре отцедливи, но също така добре понася и тежки глинести почви. Повечето видове от този род изискват неваровита почва, но този е толерантен в това отношение. Среща се в естествен вид в Ирландия, Южна Швейцария, Тирол, в испанската Сиерра-Морене, и Мала Азия, Средиземноморието.

На територията на България се среща в Странджа планина, като един от редките видове, които придават неповторимия чар на природата там, която дори в най-суровото време изглежда свежа и зелена.

Предпочита светли, полусенчести изложения, защитени от вятър. Най-добре вирее на слънце.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Използва се в козметиката, в хранителната индустрия – консумация на пресни плодове, за конфитюри и консерви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arbutus unedo (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)