Кумарка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кумарка
Arbutusunedo02.jpg
Arbouse.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ericales
семейство: Ericaceae Пиренови
род: Arbutus
вид: Arbutus unedo Кумарка
Научно наименование
Уикивидове Arbutus unedo
Linnaeus, 1753[1]
кумарка в Общомедия

Кумарката (Arbutus unedo) е екзотичен нискорастящ храст, който с годините придобива формата на дърво.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Достига височина от 4 до 6 м. Цъфти и дава плодове от октомври до март. Интересни са яркооранжевите му плодове, които са с големина около 2-3 см и приличат на ягоди, откъдето идва и народното наименование на растението – Ягодово дърво. Има увиснали цветове, които са хермафродити. Опрашва се от пчелите. Плодовете и цветовете се появяват едновременно в края на есента. Листата на растението са тъмни. У нас е рядко срещано. Плодовете на арбутуса са ядливи и с приятен вкус. Приликата с ягодите, обаче, не се прилага по отношение на вкуса. Макар че не може да се мери с тропическите плодове, плодовете на арбутуса имат приятен аромат. Растението може да се срещне и под името Ябълково дърво.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Расте най-добре в хранително-богати и добре оцедливи, но добре понася и тежки глинести почви. Повечето видове от този род изискват неваровита почва, но този е доста толерантен дори и към нея. Среща се в естествен вид в Ирландия, Южна Швейцария, Тирол, в испанската Сиерра-Морене, и Мала Азия, Средиземноморието. На територията на България се среща в Странджа планина, като един от редките видове, които придават неповторимия чар на природата там, която дори в най-суровото време изглежда свежа и зелена. Предпочита светли, полусенчести изложения, защитени от вятър. Най-добре вирее на слънце.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Използва се в козметиката, в хранителната индустрия – консумация на пресни плодове, за конфитюри и консерви.

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 395, BHL Page ID: 358414, функция на източника: първо описание (на таксон)