Лабрадор ретривър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Характеристики
Ръст Мъжки: 56—57 см
Женски: 54—56 см
Произход
Страна Flag of Canada.svg Канада,
(Flag of Newfoundland and Labrador.svg Нюфаундленд)
Година 1814
Класификация МФК
Група 8
Секция 1
Номер на стандарт 122
Лабрадор ретривър в Общомедия

Лабрадор ретривър е една от най-популярните породи кучета.

История на породата[редактиране | редактиране на кода]

Модерните Лабрадори възникнали в провинция Нюфаундленд и Лабрадор , Канада. [ 8 ] Породата основаването на Лабрадорът беше вода куче кантарион , порода, която се появи през ад- хок кръстоска от ранните заселници на острова през 16-ти век. [ 8] предците на Dog кантарион не са известни, но вероятно са били случаен порода смесица от английски, ирландски, португалски и работни породи. Нюфаундленд (известен тогава като Greater Нюфаундландът ) е вероятно в резултат на Куче за разплод кантарион с мастифи доведени до острова от поколенията на португалските рибари, които са били , извършващи риболов в открито море от 16-ти век. По-малкият късокосместо кантарион куче (също известен тогава като Lesser Нюфаундландът ) се използва за извличане и дърпа в мрежите от водата . Тези по-малки кучета са били предците на Лабрадор ретривър . Белият гърдите, краката, брадичката , и муцуната - известен като смокинг маркировки - характеристика на Dog кантарион често се появяват в съвременните Лабораторни смеси, и от време на време ще се прояви в лабрадори като малко бяло петно ​​на гърдите (известен като медальон ) или заблудени бели косми по краката или муцуната .

Площ от Нюфаундленд Св. Йоан бе договорена предимно от англичаните и ирландците . Местните рибари първоначално използвани куче кантарион да окажат съдействие при извършване въжета между лодки , теглене Лодки , и помага да извлечете мрежести чорапогащници във водата. Лоялност Лабрадорът и трудолюбиви поведение са ценни активи за рибарите. [ 9 ]

А броят на Св. Йоан Кучетата са били върнати до района Poole на Англия в началото на 19 век , [ 8 ] , тогава център на риболова търговията на Нюфаундленд , от дворяните , и стана ценени като спортни и водоплаващи ловни кучета. [ 8 ] няколко развъдници , отглеждащи тези израснал в Англия , като в същото време комбинация от политиката за защита на овце ( Нюфаундленд ) и карантина бяс (Англия ) доведоха до постепенно тяхната смърт в страната им на произход [ 10 ].

Първата и втората графовете Malmesbury , които развъждат за патица стрелба на имението си , [ 11 ] и на 5-ти и 6-ти херцозите на Buccleuch , и най-малкият син лорд Джордж Уилям Montagu - Douglas -Scott , [ 11 ] са били важен инструмент при разработването и създаване модерната Лабрадор порода през 19 век в Англия . Кучетата Avon ( " Buccleuch Avon " ) и Нед , дадени от Malmesbury да съдейства на херцога на програма за развъждане Buccleuch през 1880-те се считат за предците на съвременните лабрадори . [ 12 ]Първото куче кантарион се казва, да бъдат доведени до Англия през или около 1820 , но репутацията на породата се е разпространил в Англия дълго преди . Има една история , че графът на Malmesbury видях кучето кантарион на рибарска лодка и веднага се уговорила с търговците да имате някои от тези кучета , изнесени в Англия. Тези предци на първите лабрадори толкова впечатлени граф с техните умения и способност за извличане на нещо в рамките на водата и на брега , че той посвещава целия си развъдник за развитието и стабилизирането на породата. [ 9 ]


Характер[редактиране | редактиране на кода]

Отличават се с добър нрав. Големи любители на плуването във вода. Лесно приспособими. Интелигентни, проницателни и без следа от агресия или прекалена боязливост. Лесно се дресират и приспособяват към всякакъв вид семейства, стига да получават необходимата разходка - поне 2-3 часа на ден.

Предназначение на породата[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално тази порода е създадена в качеството на работна, и днес много лабрадори се използват като служебни кучета, като водачи или спасители.

Снимка на първият признат жълт(златист) лабрадор.
(1899)

Външност[редактиране | редактиране на кода]

Лабрадорите са сравнително големи , с мъжките обикновено с тегло 29-41 кг ( 64-90 фунта) и жени от 25 до 32 кг ( 55-71 фунта) . Лабрадори с тегло близо до или над 100 (45 кг ) , се считат с наднормено тегло или като основна вина под стандартите American Kennel Club , въпреки че някои лабрадори тежат значително повече. [ 18 ] По-голямата част от характеристиките на тази порода , с изключение на цвят , са резултат от разплод да произвежда работа ретривър .

Както и при някои други породи , конформацията (обикновено " English ", " шоу" или " пейка " ) и областта (обикновено "американски" или " работа " ) линии се различават , въпреки че и двете линии са отгледани в двете страни. Като цяло , обаче , конформация Лабрадорите са склонни да бъдат развъждани като средни кучета , по-кратки и по-набит с пълни лица и малко по -спокоен характер , отколкото техните колеги Опита , които често се отглеждат като по-високи , по-леки рамки кучета , с малко по- широки лица и малко по-дълъг нос , но Опита лабрадори все още трябва да бъдат пропорционални и да се поберат в рамките на AKC стандарти. С полеви лабрадори , прекомерно дълги носове, тънки глави, дълги крака и върлина рамки не се считат за стандарт. Тези два вида са неофициални и не кодифицирани или стандартизирани ; не се прави разграничение от AKC или други киноложки клубове , но двата вида са от различни развъдни линии. Австралийската фондова също съществува , макар че не се вижда на запад, те са често срещани в Азия. Тези кучета са много добри с деца.

Породата има тенденция да се хвърли косата два пъти годишно , или регулярно през годината, в умерен климат [ 12 ] Някои лабрадори хвърлят значително ; . Обаче , индивидуални лабрадори варират [ 19 ] Лабрадор коса обикновено е доста къса и права , а опашката доста широка и . силен. На ципести пръстите на Лабрадор ретривър ги отлични плувци правят . Лентата между пръстите на краката им също може да служи като " снегоходки " в студен климат и запази сняг от балиращи между пръстите на краката им - състояние, което може да бъде болезнено за други породи с косми между пръстите на краката . Тяхната преплетени палто е също сравнително водоустойчива , предоставяйки по-голяма помощ за плуване.

Официални стандарти на породата [редактиране ]

Има голяма доза разнообразие сред лабрадорите . Следните характеристики са типични за строеж показват развъждат ( пейка порода ) линии от тази порода в Съединените щати , и се основават на стандарта AKC . [ 18 ] са отбелязани значителни разлики между Великобритания и американските стандарти . Размер: лабрадори са относително голяма порода. Те би трябвало да бъде толкова дълго, от холката до основата на опашката , тъй като те са от пода до холката . Мъжете трябва да стоят 22.5 до 24.5 инча ( 57-62 см) височина при холката и тегло 65 до 80 lb (29 до 36 кг ) . Женските трябва да стоят 21.5 до 23.5 инча ( 55-60 см) и тежи 55-70 lb ( от 25 до 32 кг). За сравнение според стандартите на Великобритания Kennel Club , височина трябва да бъде 22 до 22.5 инча ( 56-57 см) за мъжете и 21.5 до 22 инча ( 55-56 см) за жените . [ 20 ] Герб : Герб на лабораторията трябва да бъде кратък и плътен , но не жилав . Козината е описан като " водоустойчив " или по-точно " водоотблъскващ ", така че кучето не е студено , когато приемате с вода през зимата. Това означава, че кучето естествено има малко сух , маслен слой . Допустими цветове са черно , жълто (в диапазона от слонова кост или крем за лисица червено) , и шоколад . Глава: Главата трябва да е широк с ясно изразен стоп и леко изразено чело . Очите трябва да са мили и изразителни . Подходящи цветове на очите са кафяви и лешникови . Подплатата около очите трябва да са черни . Ушите трябва да висят в близост до главата и са определени малко над очите. Челюсти : Челюстите трябва да са силни и мощни . Муцуната трябва да бъде със средна дължина , и не трябва да бъде прекалено заострена . Челюстите трябва да висят леко крива и грациозно назад . Тяло: Тялото трябва да бъде силна и мускулеста , с най-горния ред ниво.

Опашката и козината са определени отличителни " [ или ] отличителен функции " на Лабрадорът както от Kennel Club и AKC . [ 18 ] [ 20] AKC добавя, че " истинската Лабрадор Ретривър темперамент е толкова отличителен белег на породата , тъй като " видра " опашка ". [ 18 ]

Цветове[редактиране | редактиране на кода]

Лабрадор ретривър са регистрирани в три цвята : [ 18 ] черен (твърд черен цвят) , жълт ( нещо от цвета , че някои животновъди продават като бели или кремави до " лисица - червено " ) , и шоколад ( средно до тъмно кафяв) . Някои кучета се продават като " сребърни " чистопородни лабрадори , но чистотата на тези кръвни линии в момента е спорен . Основни развъдник клубове по целия свят позволяват Сребърни лабрадори да бъдат регистрирани , но не като " Silver " . The Kennel Club (Англия ) изисква те да бъдат регистрирани като " Non - признат " . Клубът родител за Лабрадор ретривър в САЩ ( ЕРЦ ) заявява публично, че " Не е генетична основа за сребро ген в лабрадори " . [ 21 ] Понякога лабрадорите ще имат малки количества бяло на гърдите , лапите и опашката , и рядко е чиста Lab ще проявяват Тигровите ( ивици) или кафеникави точки подобно на ротвайлер . [22 ] Тези маркировки са дисквалификация за шоу кучета , но нямат никакво влияние върху темперамент или способност да бъде един добър работен или домашен любимец куче на кучето .

Кученца на всички цветове потенциално могат да се появят в същото котило . Цвят се определя главно от три гена . Първият гена ( локус B ) определя плътността на еумеланинови пигментни гранули на козината , ако този пигмент е позволено : плътни гранули доведат до черно палто , оскъдни такива дават шоколад палто. Вторият (Е ) мястото определя дали еумеланин се произвежда изобщо . Едно куче с рецесивен алел д ще произвежда само феомеланин пигмент и ще бъде жълт , независимо от неговия генотип на локуса на B . Гените известни за предварително [23 ] са имали техния брой се увеличава с въвеждането на траекторията K, където доминиращата "черен" алел KB сега е известен за пребиваване . [24 ] Черен или шоколадови лабрадори следователно трябва да имат KB алел . Жълти лабрадори се определят на локуса на E , така че траекторията K е без значение при определяне на техния цвят . Вариациите в множество други гени контролират по-фините детайли на оцветяване на козината , които в жълти лабрадори варира от бял до светло злато лисица червено. Носовете Шоколад и черни лабрадори " ще съответстват на цвета на козината .

Според проучване, 2011 , 13 от общо 245 изследвани лабрадори са хетерозиготни за мутацията M264V отговорен за melanistic маската , а един не е хомозиготен . В породата , тази черта не се вижда . [ 25 ]

Жълтите[редактиране | редактиране на кода]

В ранните години на породата чрез до средата на 20-ти век , лабрадори на сянка сега ние ще наричаме " жълто " в действителност са били на тъмно , почти карамел , цвят (видим в началото на жълти лабрадори фотографии ) . Сянката е бил известен като " Златната " , докато е необходимо , за да бъде променена от Kennel Club UK , с мотива, че " Gold" не е всъщност цвят. През 20-ти век предпочитание за далеч по-светли нюанси на жълто чрез крем надделя , докато днес повечето жълти лабрадори са от тази сянка. Също светлобежов е общ цвят в разнообразието жълт лаборатория. [ 15 ]

Интересът към по-тъмните нюанси на злато и червена лисица се възстанови от английски животновъди през 1980 г., и три кучета са инструментални в тази промяна : Balrion King Frost (черен , роден в 1976 година. ) , Които последователно желаната " много тъмно жълт " поколението и се кредитира като имащи " най-голямо влияние в повторното развитие на лисица червена сянка " , [ 15 ] и неговия правнук , на също известния Wynfaul Табаско (р. 1986) , [ 16 ] описва като " бащата на модерната лисица червено Лабрадорът " , и единствената модерна лисица червено Покажи шампион във Великобритания. Други кучета , като Red Alert и Scrimshaw Пласидо Flamingo , също са кредитирани с предаването на гените на повече от един известен кръвна линия.

Шоколадови[редактиране | редактиране на кода]

В ранните години на породата чрез до средата на 20-ти век , лабрадори на сянка сега ние ще наричаме " жълто " в действителност са били на тъмно , почти карамел , цвят (видим в началото на жълти лабрадори фотографии ) . Сянката е бил известен като " Златната " , докато е необходимо , за да бъде променена от Kennel Club UK , с мотива, че " Gold" не е всъщност цвят. През 20-ти век предпочитание за далеч по-светли нюанси на жълто чрез крем надделя , докато днес повечето жълти лабрадори са от тази сянка. Също светлобежов е общ цвят в разнообразието жълт лаборатория. [ 15 ]

Интересът към по-тъмните нюанси на злато и червена лисица се възстанови от английски животновъди през 1980 г., и три кучета са инструментални в тази промяна : Balrion King Frost (черен , роден в 1976 година. ) , Които последователно желаната " много тъмно жълт " поколението и се кредитира като имащи " най-голямо влияние в повторното развитие на лисица червена сянка " , [ 15 ] и неговия правнук , на също известния Wynfaul Табаско (р. 1986) , [ 16 ] описва като " бащата на модерната лисица червено Лабрадорът " , и единствената модерна лисица червено Покажи шампион във Великобритания. Други кучета , като Red Alert и Scrimshaw Пласидо Flamingo , също са кредитирани с предаването на гените на повече от един известен кръвна линия

Използвани за работни кучета[редактиране | редактиране на кода]

Лабрадорите са интелигентна порода с добра работна етика и като цяло добри темпераменти . Общи работни роли за лабрадори, включват : . Лов, проследяване и откриване ( те имат страхотно чувство за миризма , която помага при работа в тези области ) , хора с увреждания - помощ , картинг , и терапия на работа [ 40] Приблизително 60-70 % от цялото ръководство кучета в Канада са лабрадори , други общи породи са голдън ретривъри и немски овчарки [ 41] Лабрадор ретривър са доказали, че имат висока успеваемост при превръща кучета-водачи . . Едно проучване наскоро бе направено от това колко добре четири различни породи ( Лабрадор ретривър , голдън ретривър , Лабрадор ретривър / Голдън Ретривър микс и немски овчарки ) обучени да станат кучета-водачи . В този експеримент , немски овчарки , имаха най-голям шанс да го приключат. Лабрадор ретривър и Лабрадор Ретривър / Голдън Ретривър Mix имаха най-голям успех . Въпреки това, немски овчарки и голдън ретривъри имат по-висок процент на успеваемост след като става чрез по-дълго обучение, отколкото обучението, изисквано за Лабрадор ретривър . [42 ] [43 ]

Лабрадорите са мощни и неуморен плувци отбелязаха за способността им да понасят най-студената вода в продължение на дълги периоди от време . Способността им да работят тихо редом ловци , докато гледате за птиците да падат от небето , маркиране , където те земя , а след това с помощта на неиздължените си носа , за да намерите и изтеглите мъртви или ранени птици ги е направил цар водолюбиви ретривъри . [44 ] Те са също се използва за посочване и зачервяване и направи отлични планински дивеч ловни партньори. [45 ]

Високата интелигентност , инициативност и посоката на лабрадорите в работните роли е илюстриран с кучета като Endal , които по време на извънредна ситуация от 2001 г. поставя в безсъзнание човешко същество в позиция на възстановяване , възстановен мобилния си телефон изпод колата , донесе одеяло и го покри , излая в околните жилища за помощ , и след това се затича към близкия хотел да получи помощ. [46 ] редица лабрадорите също са били научени да подпомогне техния собственик при премахване на пари и кредитни карти от банкомати с предварително обучение . [47 ]

Породата се използва в по водно спасяване / животоспасяваща . Той продължава в тази роля днес , заедно с Leonberger , Нюфаундленд и голдън ретривър кучета ; те се използват на италианската школа на Canine Lifeguard [48 ] .

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Лабрадорът е изключително популярно куче. Така например от 2006 г. : Широко счита за най- популярната порода в света. [ 61 ] [ 62] Най- популярен куче от собствеността в Австралия, [ 3 ] Канада [ 63] Израел. [ 64] Нова Зеландия [ 5 ] Великобритания [65], и САЩ (от 1991 г. ) , [66 ] [67 ] Както в Обединеното кралство и САЩ, там са над два пъти по- много лабрадори , регистрирани като следващата най-популярната порода [65 ] [66 ] Ако сравнението е ограничено до породи кучета с подобен размер , а след това там са около 3 - 5. Пъти тъй като много лабрадори , регистрирани в двете страни като следващите най- популярните породи , немска овчарка и голдън ретривър . [65 ] [66 ] Най- популярната порода куче помощ в Съединените щати, Австралия и много други страни , [ 68 ], както и че е широко използван от полицията и други официални органи за тяхното откриване и работни способности. Приблизително 60-70 % от всички кучета-водачи в Съединените щати са лабрадори ( виж по-долу ) . [ 41 ] Седем от 13 от австралийската Зала на славата назначения Национален Киноложки Съвета " Изключително Gundogs " са лабрадори ( списък обхваща 2000-2005 г.) . [ 69]

Не е глобален регистър на лабрадори , нито подробна информация относно броя на лабрадори , които живеят във всяка страна. Страните с петте най-големи числа на Лабрадор регистрации като на 2005 г. са: 1 : United Kingdom 2: Франция и САЩ ( приблизително равен ) , 4: Швеция , 5: . Финландия [70 ] [71 ] Швеция и Финландия са далеч по-ниски популации , отколкото другите три страни , което предполага , че към 2005 г. тези две страни имат най-висок дял на лабрадори на милион хора: тъй като няма глобално регистър за лабрадори , че е трудно да се установи дали има просто по-малък процент от хората официално регистриране животните си в страни като Съединените щати , или дали броят на животните на глава от населението е всъщност по-малки .

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сайт:

000