Лев Лагорио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лев Лагорио
руски художник

Роден
Починал
Погребан Санкт Петербург, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Кариера в изкуството
Академия Санкт-Петербургската художествена академия
Семейство
Съпруга Елена Лубны-Герцик
Деца Олга
Лев Лагорио в Общомедия

Лев Феликсович Лагорио е руски живописец-пейзажист, маринист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лев Лагорио е роден на 9 декември 1826 г. във Феодосия, Таврическа губерния, Русия. Семейството е от генуезкия род на Феликс Лагорио, неаполитански консул във Феодосия. Учи рисуване при Иван Айвазовски, а от 1843 г. в Санкт-Петербургската художествена академия при Александър Зауервейд, Максим Воробьов и Богдан Вилевалд.

Младият художник започва с темата за морето. През 1845 г. плава на военния кораб „Грозяшчий“ и прави етюди от натура във Финския залив.

„Отбиване на турския щурм на крепостта Баязет на 8 юни 1877 г.“, 1891 г.

Рисува пейзажи във Валаамския манастир в Стара Ладога. Проявява майсторство в предаването на световъздушната среда и широките водни простори. За етюдите от Виборг е награден с големия сребърен и малкия златен медал на Художествената академия (1848 – 1849). За картината „Блатата на Плешивия нос“ (1850) получава големия златен медал и правото за обучение в чужбина. Ранните му работи са емоционални и непосредствени. Командирован е в Кавказ и създава серия от картини на планинската тема, както и от Черно и Каспийско море.

Живее в Италия и Франция, където създава над 30 пейзажа. За своите творби „Изглед към Капо ди Монте в Соренто“, „Фонтанът на Анибал край Рим“ и „Понтийските блата“ е избран за професор на Художествената академия. От 1860 г. живее в Санкт Петербург. Работи в Кавказ и Крим, рисува пейзажи от Мраморно море.

През 1880 г. е командирован в Кавказ и България. Рисува картини, посветени на Руско-турската война (1877 – 1878). Известни негови работи от 1891 г. са „Превземането на крепостта и града Ловеч на 22 август 1877 г.“ (1891) и „Освобождаването на Баязет на 28 юни 1877 г.“ (Централен военно-инженерен музей, Москва). Живописта му се отличава с реалистичност и наблюдателност, композиционна подреденост, поетичност и лиричност. Палитрата е изразителна и разнообразна по тоналност.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]