Лего

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лего
LEGO logo.svg
Информация
ТипКонструктор
ПроизходFlag of Denmark.svg Дания
СобственикОле Кирк Кристиансен
Въведена1949 г.
Уебсайтwww.lego.com/en-us
Лего в Общомедия

„ЛЕГО“ (на английски: LEGO, в буквален превод от датски Leg Godt – „Играй добре“) е търговската марка играчки конструктори, с която е известна по цял свят частната компания LEGO Group.

Компанията е основана от Оле Кирк Кристиансен през 1932 г.[1] В началото компанията произвежда дървени играчки, а през 1958 г. се „ражда“ използваната и до днес стандартна LEGO тухличка 4 х 2.

Играта LEGO представлява тип конструктор, в чиято основа са малки многоцветни пластмасови елементи (тухлички), излети по оригинален калъп, осигуряващ перфектното им пасване и закрепване един за друг. През годините палитрата от елементи, предлагани от LEGO, нараства неимоверно, като към момента на пазара могат да се открият хиляди разнообразни „части“, с които могат да се построят животни, автомобили, самолети, замъци, космически кораби и много други. Въпреки многото нововъведения, градивните принципи на играта остават непроменени вече над 70 години. Успоредно с конструкторите, в днешно време LEGO Group предлагат редица други занимателни игри, включително и поредица компютърни игри.

През последните 10 години се наблюдава все по-усилен интерес към LEGO не само като играчка, но и като креативно хоби, споделяно от огромен брой възрастни почитатели (наричащи себе си AFOLs – Adult Fans of LEGO) – възрастни фенове на ЛЕГО). Тази пазарна група представлява и немалък дял от продажбите на основаната в Дания международна компания, поради което официалните дизайнери на LEGO се стремят да включват в гамата предлагани продукти ежегодно и специални изненади за възрастните почитатели на пластмасовите тухлички – така наречените Exclusive Sets – комплекти, съставлявани от хиляди части и построени комплексно и реалистично, които отговарят на идеите и творенията, създавани от самите AFOLs.

На базата на споделяния интерес, възрастните почитатели на LEGO сформират своеобразни клубове, в рамките на които да споделят и развиват заедно хобито си. Тези клубове, наричани LUGs (в превод от английски – LEGO User Group – Група потребители на ЛЕГО), се радват на огромен интерес в Северна Америка и Западна Европа, а се забелязва и засиленото им разпространение в останалата част на Европа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wiencek, Henry. The World of LEGO Toys. New York, Harry N. Abrams, Inc., Publishers 1987. ISBN ISBN 0-8109-2362-9.