Лего

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лего
LEGO logo.svg
Информация
Тип Конструктивен комплект
Произход Флаг на Дания Дания
Собственик Оле Кирк Кристиансен
Въведена 1949 г.
Уебсайт www.lego.com/en-us
Лего в Общомедия

„ЛЕГО“ (на английски: LEGO, в буквален превод от датски Leg Godt – „Играй добре“) е търговската марка играчки, с която е известна по цял свят частната компания LEGO Group.

Компанията е основана от Оле Кирк Кристиансен през 1932 г. В началото компанията произвежда дървени играчки, а през 1958 г. се „ражда“ използваната и до днес стандартна LEGO тухличка 4 х 2.

Играта LEGO представлява тип конструктор, в чиято основа са малки многоцветни пластмасови елементи (тухлички), излети по оригинален калъп, осигуряващ перфектното им пасване и закрепване един за друг. През годините палитрата от елементи, предлагани от LEGO, нараства неимоверно, като към момента на пазара могат да се открият хиляди разнообразни „части“, с които могат да се построят животни, автомобили, самолети, замъци, космически кораби и много други. Въпреки многото нововъведения, градивните принципи на играта остават непроменени вече над 50 години. Успоредно с конструкторите, в днешно време LEGO Group предлагат редица други занимателни игри, включително и поредица компютърни игри.

През последните 10 години се наблюдава все по-усилен интерес към LEGO не само като играчка, но и като креативно хоби, споделяно от огромен брой възрастни почитатели (наричащи себе си AFOLs – Adult Fans of LEGO) – възрастни фенове на ЛЕГО). Тази пазарна група представлява и немалък дял от продажбите на основаната в Дания международна компания, поради което официалните дизайнери на LEGO се стремят да включват в гамата предлагани продукти ежегодно и специални изненади за възрастните почитатели на пластмасовите тухлички – така наречените Exclusive Sets – комплекти, съставлявани от хиляди части и построени комплексно и реалистично, които отговарят на идеите и творенията, създавани от самите AFOLs.

На базата на споделяния интерес, възрастните почитатели на LEGO сформират своеобразни клубове, в рамките на които да споделят и развиват заедно хобито си. Тези клубове, наричани LUGs (в превод от английски – LEGO User Group – Група потребители на ЛЕГО), се радват на огромен интерес в Северна Америка и Западна Европа, а се забелязва и засиленото им разпространение в останалата част на Европа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]