Лепинговане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Лепинговането е процес на машинна обработка, при която две повърхности се трият една с друга с абразив между тях. При това едната повърхност е обработващата и е с формата, която трябва да се постигне при обработката, а другата е детайла, който трябва да се обработва. Абразива е в прахообразна форма с различен размер в зависимост от класа на грапавост, който трябва да се постигне и в смесен с течност или е пастообразен. Обработката може да бъде извършвана ръчно или с машини.

Тази обработка може да има две технологии.[1] Първата технология включва притириване на твърд материал като стъкло върху повърхност като желязо (чугун) с използването на абразив от типа на алуминиев окис, силициев карбид и други твърди материали между тях, които се движат като свободен абразив.

При другата технология има включен мек материал от рода на смола, в която се вмъква (шаржира) абразив. При лепинговенето се обработва по-твърдия материал.

Начин на работа[редактиране | редактиране на кода]

Чугунена плоча за ръчно лепинговане
Малка лепинговъчна машина

При лепинговането със свободен абразив се използва една смес от лепинговъчен прах и вода или лепинговъчно масло в отношение 1:10 до 1:2. За разлика от шлайфането, при което шлайфащите зърна са свързани, в този случай се работи със свободно абразивно зърно. По този начин, поради минималното сваляне на материал от обработката, могат да се получат много високи класове на грапавост. За разлика от шлайфането, лепинговането е процес, при който се сваля материал в различни посоки. За целта се използва лепинговащ материал, състоящ се от абразивен прах и течност. Абразивният прах може да бъде алуминиев окис (двуалуминиев триокис), силициев карбид или например диамантен прах.

При този начин на обработка могат да се получат както плоски (равнинни) повърхности, така и вдлъбнати и изпъкнали повърхности с определена форма (например лещи)

Видове лепинговане[редактиране | редактиране на кода]

Плоско лепинговане[редактиране | редактиране на кода]

Използва се за лепинговане на плоски повърхности. Използват се така наречени изравнителни пръстени, в които се намират сепаратори (отделящи детайлите един от друг, помощни пръстени) с обработваните детайли. При това се обработват едновремено обработваните детайли и работната плоча. Ролята на изравнителните пръстени е да поддържат равниността на обработващата плоча. Равниността на плочите и готовите детайли се контролират чрез различни методи, като един от най-практичните е използването на косъм линия.

Плоскопаралелно лепинговане[редактиране | редактиране на кода]

Обработват се едновремено двете страни на плоски детайли с помощта на две обработващи плочи. За воденето на детайлите се използват сепаратори.

Други видове[редактиране | редактиране на кода]

Специални видове лепинговане е лепинговане на валове по външен диаметър и лепинговане на цилиндри по вътрешен диаметър. Това се извършва със специално разработени машини.

Лепинговане по форма[редактиране | редактиране на кода]

Лепинговането се извършва с използването на обратната форма на желаната. Така например, за да се постигне изпъкнала форма на детайла, лепинговането се извършва чрез лепинговане върху вдлъбната повърхност. Постигането на желаната форма става с корекция на обработващата повърхност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]