Литературен реализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Реализмът в литературата е тенденция в литературата, която започва през средата на 19. век във френската литература и продължава до края на 19-ти началото на 20. век (в социалистическите страни развивана и по-късно между 1944 (1932) – 1989 като социалистически реализъм [1]), при която авторите се стремят към изобразяване на съвременния живот и общество, такива каквито те са (били към онзи момент). В духа цялостно на „реализъма“ реалистичните автори избирали изображения на обикновените и банални дейности и преживявания, вместо на романтизирани или подобно стилизирани представяния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Социалистическият реализъм има за свое начало 1932 в Русия (при управлението на Сталин), а след 1944 е разпространен като основен тип литература в Източния блок, виж напр. Андриана Спасова, „Социалистическият реализъм: нови изследвания” – съвременни рефлексии, Литературен клуб, 8 май 2011
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Literary realism“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]