Любен Кънев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Любен Кънев
български актьор
Роден
12 ноември 1982 г. (35 г.)

Любен Кънев е български актьор.

Роден е на 12 ноември 1982 г. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2010 г., специалност „Актьорство за драматичен театър” в класа на доц. Веселин Ранков. Изучавал е и актьорско майсторство при Никос Хараламбос в Държавна школа за театрално изкуство „Владимирос Кафкаридес” в Никозия, Кипър.

През 2009 г., още като студент, печели голямата награда на първия Международен театрален фестивал на театралните академии (GATS) в Пекин с ролята на Брут в “Юлий Цезар” от Уилям Шекспир с реж. Пламен Марков. Наградата му осигурява пълна стипендия за специализация в Централната театрална академия в Пекин. Носител e на наградата „Най-добър актьор за драматичен театър” на НАТФИЗ за 2010 г.

Някои от театралните му роли в НАТФИЗ са Гас в „Кухненски асансьор” от Х. Пинтър (реж. Ю. И. Кочоски), Мъжът в „Нирвана” от Константин Илиев, Михаил в „Облак рай” Георгий Николаев и Николай Достал, Иля в „Прашка” от Николай Коляда, Леон в „Говори ми” от Андрю Бовел. В Драматичен театър-Пловдив дебютира в ролята на Тровалд Хелмер в „Куклен дом” от Хенрик Ибсен, реж. Крис Шарков.

От телевизионния екран е познат с ролята на агента на ГДБОП Тодор Тодоров в криминалния сериал на БНТ „Под прикритие” и в ролата на хакера Омар в сериала Знакът на българина.