Направо към съдържанието

Смесени бойни изкуства

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ММА)
Шампионат по смесени бойни изкуства на Форт Бенинг.

Смесените бойни изкуства (на английски: mixed martial arts, MMA) представляват боен спорт, в който 2 съперници се опитват да постигнат надмощие един над друг, като използват широко разнообразие от позволени техники от бойни изкуства, включващи удари (страйкинг) и борба (граплинг). Добре известни по света ММА организации са UFC и Прайд.

В България[редактиране | редактиране на кода]

ММА е сравнително нов спорт в България, но въпреки това се разраства бързо. Появява се на професионална основа около 2008 – 2009 г. Със силната култура по борба и бокс в региона, общият интерес към спорта е огромен. Той обаче остава нерегламентиран. Българската федерация за смесени бойни изкуства беше избрана за национална федерация, представляваща Република България в рамките на Международната федерация по смесени бойни изкуства (IMMAF) през октомври 2014 г., и както всички членове на IMMAF е демократична организация с нестопанска цел. Създадена през ноември 2013 г. от 10 ММА клуба, организацията се ръководи от състезателя на UFC Станислав Недков. Регистрацията на федерацията в Министерството на правосъдието е одобрена през юни 2014 г. и нейното заявление за официално признаване от Министерството на спорта е в напреднал етап.[1][2]

Категории[редактиране | редактиране на кода]

Категории в MMA:

Дивизия Теглови лимит Пол
Тежка (Heavyweight) 120,2 кг Мъже
Полутежка (Light Heavyweight) 93,0 кг Мъже
Средна (Middleweight) 83,9 кг Мъже
Полусредна (Welterweight) 77,1 кг Мъже
Лека (Lightweight) 70,3 кг Мъже
Перо (Featherweight) 65,8 кг Мъже и жени
Петел (Bantamweight) 61,2 кг Мъже и жени
Муха (Flyweight) 56,7 кг
56 кг
Мъже
Жени
Сламка (Strawweight) 48 – 52,2 кг Жени

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paul Quigley. Bulgaria joins the IMMAF – Fighters Only // Архивиран от оригинала на 2014-12-04. Посетен на 2020-11-04.
  2. IMMAF WELCOMES THE BULGARIAN FEDERATION OF MMA // Sherdog. Архивиран от оригинала на November 10, 2014. Посетен на November 10, 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]