Мазилка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евреин-мазач. Йехуда Пен
Измазана стена в Помпей (79 г.)

Мазилката представлява покритие на външни и вътрешни стени и тавани и е елемент от строителната дейност. В зависимост от начина на прилагане, мазилката изпълнява различни цели, от направата на една гладка основа за боядисване, поставяне на плочки или поставяне на тапети до оформянето на големи повърхности със специална форма. Използва се за регулиране на влагата на въздуха при вътрешни мазилки и топлоизолация и защита от външните въздействия като дъжд, вятър и сняг при външни мазилки.[1]

Видове мазилки[редактиране | редактиране на кода]

Мазилката може да се различава по вида на използваните материали като например свързващите материали (варова мазилка, варово-циментова мазилка, циментова, гипсова, глинена, силикатна и органична мазилка от изкуствена смола), в зависимост от използването (топлоизолационна, звукоизолираща, санитарна или атрактивната магнитна мазилка (със съдържание на магнитно меки частици за създаването на работна магнитна стена, на която да може да се закрепват посредством постоянни магнити листове и други леки предмети), в зависимост от декоративния завършващ ефект (дърпана, влачена и други ефектни повърхности), в зависимост от дебелината на нанасяне и други.

Структура на мазилката[редактиране | редактиране на кода]

В най-общия случай полагането на мазилката става на няколко слоя:

  • Първоначален грундиращ слой, който служи за добро сцепление към основата, особено когато тя е гладка и суха повърхност, както е например бетонът. Изпълнява се под формата на шприцвано изпердашване или предварително шприцване на осигуряване на добро захващане на мазилката към стената. извършва се с напръскване на плътни и гладки стени (например бетонни) посредством мистрия или баданарка.
  • Основна мазилка: служи за изравняване на неравности и е с дебелина 1 до 3 см. Служи и за носене на най-горния слой мазилка (фина мазилка)
  • Горна фина мазилка

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЭСБЕ/Штукатурная работа — Викитека. // ru.wikisource.org. Посетен на 6 април 2021.