Марция (конкубина на Комод)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марция.

Марция Аврелия Цейония Деметрия, позната като Марция, (на латински: Marcia Aurelia Ceionia Demetrias; † 193 г. сл.н.е.) e метреса на римския император Комод и една от убийците му.

Тя е дъщеря на Марк Аврелий Сабиниан и една освободена робиня на съ-император Луций Вер. Възпитавана е от привърженика на християнството евнух Хиацинт.

Най-вероятно е била тийнейджър, когато Комод е станал император. Няма много информация за Марция, с изключение, че е била желана жена и е имала много любовници, включително и Комод. Влиянието ѝ върху императора е казвано, че е било застрашително по природа, но присъствието ѝ в императорското семейство е било привилегия и успокоение за християнското общество (вероятно е била тинейджър).

Любимата конкубина на Комод[редактиране | редактиране на кода]

Преди да бъде конкубина на Комод, тя е била любовница и метреса на неговия братовчед сенатор Марк Клавдий Умидий Квадрат.

През 182 г. Луцила, една от сестрите на Комод, я убедила да се включи в заговор, заедно с Квадрат, срещу императора. Намеренията им били разкрити, а Луцила и Квадрат екзекутирани. Марция е успяла да се измъкне от обвинения.

Най-вероятно Марция е била християнка и е убедила Комод да поддържа близки отношения с Виктор I. След като Виктор ѝ дава списък, в който тя вижда всички християни осъдени да работят в мините на Сардиния, тя моли Комод да им позволи да се върнат в Рим. Като християнка, е успяла да предотврати преследването на християните по време на управлението на Комод.

Въпреки че Марция не е била законна съпруга на Комод, е имала голямо влияние върху него и управлението му.

Убийството на Комод[редактиране | редактиране на кода]

Когато Комод я поставя заеадно с Еклект и преторианския префект Квинт Емилий Лет в проскрипционния списък на хората за екзекутиране. Този списък е намерен от пажа Филкомод и показан на Марция. Тримата решават да го убият. Na 31 декември 192 г. Марция дава след банята на Комод да пие вино с отрова, но на него му става само лошо. Тогава тя нарежда на атлета Нарцис да го убие и той го убива с шнур в банята.

Заговорниците определят Пертинакс за император, който е убит след три месеца. Новият император Дидий Юлиан отстранява Еклект и след това и Марция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Stein: Marcia 118).: Paulys Realenzyklopädie der klassischen Altertumswissenschaft. Stuttgart 1930, Bd. XIV, Sp. 1604f.