Марция (конкубина на Комод)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марция.

Марция Аврелия Цейония Деметрия, позната като Марция, (на латински: Marcia Aurelia Ceionia Demetrias; † 193 г. сл.н.е.) e метреса на римския император Комод и една от убийците му.

Тя е дъщеря на Марк Аврелий Сабиниан и една освободена робиня на съ-император Луций Вер. Възпитавана е от привърженика на христианството евнух Хиацинт. Тя е първо конкубина на Марк Клавдий Умидий Квадрат, който през 182 г. е екзекутиран след заговор против императора. Въпреки това Марция става конкубина на Комод и той я омъжва по-късно за служителя си Еклект.

Тя има голямо влияние в императорския двор, както истинска императрица. Когато Комод я поставя заеадно с Еклект и преторианския префект Квинт Емилий Лет в проскрипционния списък на хората за екзекутиране. Този списък е намерен от пажа Филкомод и показан на Марция. Тримата решават да го убият. Na 31 декември 192 г. Марция дава след банята на Комод да пие вино с отрова, но на него му става само лошо. Тогава тя нарежда на атлета Нарцис да го убие и той го убива с шнур в банята.

Заговорниците определят Пертинакс за император, който е убит след три месеца. Новият император Дидий Юлиан отстранява Еклект и след това и Марция.

Марция вероятно е била християнка. (Дион Касий 72, 4, 7.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Stein: Marcia 118).: Paulys Realenzyklopädie der klassischen Altertumswissenschaft. Stuttgart 1930, Bd. XIV, Sp. 1604f.