Месанепада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Месанепада
цар на Ур
Seal impression of Mesanepada, king of Kish.jpg
Роден
26 век пр.н.е.
Починал
26 век пр.н.е.
Семейство
Баща Мескаламдуг
Деца Аанепада
Мескиангнуна
Месанепада в Общомедия

Месанепада (шум. „Мъж (или герой) избран от небето“) – цар (лугал) на Ур, в периода 2563 – 2524 г. пр.н.е.

При управлението на Месанепада Ур достига зенита на своето могъщество. Неслучайно заедно с другите си звания, Месанепада носил още титула „Съпруг (на небесната?) блудница“ (ну-ги[г]), но най-вероятното тълкуване на „ну-ги[г]“ в случая се подразбира, че това е самата богиня на плодородието, урукската небесна блудница Инана. Известно е, че главния титул на жената на Месенепада Нинбанда било „нин“ (господарка), а не „ну-ги“. Така или иначе, чрез своя особен титул „съпруг на блудницата“ урският лугал претендирал за правата над най-важния храм и храмовото стопанство. Той слагал ръка върху богатството на храма, стремейки се да оглави хората му, които не били само работници, но и представлявали внушителна военна сила.

Освен това Месанепада носил още и званието „лугал на Киш, следователно той претендирал на хегемония не само на юга, но и на севера. Действително с могъществото и богатството на Ур не могли да си съперничат северните владетели, което се вижда и по царските гробници в Киш, много по-скромни от тези в Ур.

Месанепада претърпява поражение от неназовани врагове. Съгласно „Царски списък“ Месанепада управлявал 80 години, но вероятно тук са добавени и годините на следващия цар, синът на Месанепада Аанепада, който по неизвестни причини не се споменава в „Шумерския царски списък“.

I династия на Ур
Предшественик:
Акаламдуг
цар на Ур
ок. 2563 – 2524 пр. н. е.
Наследник:
Аанепада

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • История Древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации