Местен вид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Lupinus polyphyllus – местен вид за западна Северна Америка, но въведен и инвазивен в няколко области по света
Clinotarsus curtipes – местен вид за Западните Гати на Индия, която не се среща никъде другаде (ендемичен вид)

Местен вид в биогеографията за даден регион или екосистема е вид, за когото присъствието му в този регион е резултат само от местна естествена еволюция (макар и често популяризирана като „без човешка намеса“) през историята.[1] Терминът е еквивалентен на концепцията за автохтонни видове.[2][3] Див организъм (за разлика от опитомен организъм) е известен като интродуциран вид в регионите, където е въведен по антропогенен път.[4] Ако въведен вид причинява значителни екологични и/или икономически щети, той може да се разглежда по-конкретно като инвазивен вид.

Понятието за местни видове е често замъглено, тъй като е функция както на времето, така и на политическите граници.[5][6] В продължение на дълги периоди от време местните условия и миграционните модели непрекъснато се променят, докато тектоничните плочи се движат, съединяват и разделят. Естественото изменение на климата (което е много по-бавно от изменението на климата, причинено от човека) променя морското равнище, ледената покривка, температурата и валежите, предизвиквайки преки промени в обитаемостта и непреки промени чрез присъствието на хищници, конкуренти, източници на храна и дори нивата на кислород . Видовете се появяват естествено, възпроизвеждат се и оцеляват или изчезват и тяхното разпространение рядко е статично или ограничено до определено географско местоположение. Освен това разграничението между местни и неместни като обвързано с местно събитие през историческите времена е критикувано като лишено от перспектива и е направен случай за по-степенни категоризации като тази на праисторическите местни жители, които са се появили в даден регион по време на праисторията но оттогава претърпяват локално изчезване там поради човешко участие.[7]

Местен вид на дадено място не е непременно и ендемичен за това местоположение. Ендемичните видове се срещат изключително на определено място.[8] Местен вид може да се среща в райони, различни от разглеждания. Термините ендемичен и роден също не означават, че даден организъм непременно първо е възникнал или еволюирал там, където се намира в момента.[9]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Executive Order 13112 // 2008-05-15. Архивиран от оригинала на 2008-05-15. Посетен на 2023-08-10.
  2. What are native plants? // University of Rhode Island. Посетен на 16 January 2019.
  3. "Autochthonous". Merriam-Webster Dictionary. Retrieved 16 January 2019.
  4. Introduced species // Посетен на 26 December 2017.
  5. Levin, Phillip S, Poe, Melissa R. Conservation for the Anthropocene Ocean: Interdisciplinary Science in Support of Nature and People. Academic Press, 2017. ISBN 9780128092989.
  6. Aitken, Gill. A New Approach to Conservation: The Importance of the Individual through Wildlife Rehabilitation. Routledge, 2018. ISBN 9781351163545.
  7. Lemoine, Rhys T. и др. Nativeness is not binary—a graduated terminology for native and non‐native species in the Anthropocene // Restoration Ecology 30 (8). 2022-03-03. DOI:10.1111/rec.13636.
  8. "Endemic". Oxford English Dictionary (Online ed.). Oxford University Press.
  9. Indigenous, Aliens and Invasives Envirofacts